Last news in Fakti

30 Ноември, 2022 12:31 4 423 4

В Родопите отваря врати уникален подземен музей (ВИДЕО)

  • музей-
  • подземен музей-
  • мадан-
  • родопи-
  • мина-
  • сполука-
  • рудник

В музея ще се влиза с помощта на миньорски влак

В Родопите отваря врати уникален подземен музей (ВИДЕО) - 1
Илюстративна снимка: Shutterstock

Уникален и единствен по рода си подземен музей ще бъде открит съвсем скоро в родопския град Мадан. Експозицията е разположена в стара минна галерия, а вътре се влиза с миньорски влак.

В отдавна закрития рудник “Сполука” се влиза с вагонетка, теглена от електрически локомотив - както години наред това са правили хиляди миньори в подземните тунели около Мадан. 140-метровата релсова линия минава покрай цялата история на рудодобива, пресъздадена от работници-манекени, съобщава Нова телевизия.

В една от рачсечките е скрита и товарачната машина, с която взривената земна маса се изкарва от тунелите навън.

В района на Мадан бихме могли да се върнем още назад в историята на рудодобива. Само на 3 километра от града се намира единствената у нас пещера-музей, известна с името “Шаренка”. Осем столетия преди Христа в запазените и укрепени галерии древните траки са дълбали в недрата на планината. До входа води изградена екопътека, която се катери по камъните, встрани от асфалтовия път.

Дължината на пещерата е около 160 метра. Все още има непроучени участъци, които са тесни и трудно проходими.

Под живописните възвишения на Родопите се крият несметни богатства. Редки и ценни минерали с ослепителен чар. Близо 600 такива могат да се видят в единствената по рода си кристална зала в центъра на Мадан. Бляскавата колекция е събирана десетилетия и всеки един от експонатите е открит в рудниците около града.

Можете да се насладите на невероятните творения на природата. Някои от минералите са с впечатляващи размери, други пък смайват с формата и блясъка си.

Кристалната зала, перлата в сърцето на Мадан, е отворена за посещения. Обновената пещера “Шаренка” и уникалният рудник-музей “Сполука” ще отворят врати съвсем скоро.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Иван

    8 1 Отговор
    Гледайте правописа ей! Поне за България да бъде вярно написано и благодаря!
  • 2 Поданик

    3 2 Отговор
    Първият подземен музей в България е в гр.Перник! Открит е преди 10 години.Този в Мадан е копие на него!

    Коментиран от #3

  • 3 Нямах представа

    2 0 Отговор

    До коментар #2 от "Поданик":

    Дай адрес или някакви насоки.
    Ще ги посетя всичките.
  • 4 БРАВО!

    6 1 Отговор
    Браво за начинанието и браво за репортажа! Хубава статия.