10 Септември, 2013 13:53 1 487 1

НИМ: Не сме съгласни с наглите кражби на българската история

  • ним-
  • история-
  • гоце делчев

Националният исторически музей се оттегля от изложба в Белград

Националният исторически музей се оттегля от изложбата „Идентичност и памет през ХІХ век”, открита в Белград на 09.09.2013 г. Представителят на Националния исторически музей доц. Цветана Кьосева е напуснала откриването на изложбата след като е установила, че текстовете под два от експонатите, представени от Музея в Скопие не са махнати, въпреки, че е получено уверение от г-н Антон Краузе, че това ще бъде направено. Действията на НИМ са съгласувани с Министерство на културата, се казва в съобщение на музея.

За какво става дума? Изложбата е организирана от Регионалното бюро на ЮНЕСКО във Венеция с 12 балкански държави. За първи път е показана в Любляна. След получаването на каталога в НИМ установява, че са станали жертва на недопустима в професионалните кръгове измама. В изпратените коректури до НИМ Гоце Делчев е обявен освен за македонски и за български национален герой. В отпечатания каталог и в съответната анотация под експоната определението „български национален герой” липсва. Освен това той е обявен за лидер на ВМРО, организация, създадена 16 години след смъртта му. Очевидно името на организацията, на която е лидер Гоце Делчев – Тайна македоно-одринска революционна организация – не е удобна за Скопие, тъй като определението „Одринска” показва, че това е организация на българите в Османската империя.

Недопустим от историческа гледна точка е и текстът под знамето на т.н. Крушевска република от 1903 г. Текстът на знамето на чист литературен български език гласи „Крушевска революционна чета. Свобода или смърт”. В текста на каталога е написано, че надписът и на манифеста на въстаниците е на македонски език, който, както е известно като писмена норма е създаден 40 години по-късно.

НИМ протестира пред ръководителя на Бюрото на ЮНЕСКО, заявявайки, че ако няма промени в посока на историческата истина ще бъдем принудени да оттеглим участието си в изложбата, която трябва да бъде представена и в други балкански страни. Постигнато бе съгласие двата експоната да останат без скандалните текстове.

За наша изненада отново бяхме измамени. Когато на 9-ти септември доц. Кьосева пристигна в Белград, бе установено, че текстовете не са махнати, въпреки споразумението с г-н Краузе и директора на Белградския музей. Представителят на ЮНЕСКО се е оправдал със силен натиск от страна на правителството в Скопие.

Ние естествено не можем да се съгласим с наглите кражби на българската история, категорични са от НИМ. Спирането на тези кражби, както е известно, е едно от исканията на българските правителства за установяване на добросъседски отношения и ревизия на българската позиция по отношение на приемането на Македония в ЕС. Не можем да приемем и действията на Регионалното бюро на ЮНЕСКО във Венеция, което си послужи с измама, за да осигури нашето участие в Белград. Заявеното желание „да се обединяват музеите, а не да се разделят” не може да се постига с лъжи и измами.

Министерство на културата подкрепя напълно позицията на Националния исторически музей, се казва още в съобщението.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 григор

    0 0 Отговор
    Най-после българи, а не подлоги на определени политически интереси!