Last news in Fakti

24 Септември, 2013 13:54 1 100 0

Монсерат Кабайе без специални изисквания за престоя у нас

  • монсерат кабайе-
  • монсерат марти-
  • концерт-
  • бнр-
  • ндк-
  • кариера-
  • репертоар

Утре световноизвестната оперна прима ще се срещне с български медии

Световноизвестната оперна прима Монсерат Кабайе пристига днес у нас и ще се срещне с представители на медиите в Българското национално радио утре от 14.00 ч., преди да започне репетиции за концерта си в София.

Испанското сопрано избра Радиосимфониците да й партнират на мегаконцерта, който ще се състои на 27 септември в зала 1 на НДК под палката на маестро Рамон Тебар – музикален  директор на Флорида Гранд Опера. На сцената ще се представи и дъщерята на оперната дива - Монсерат Марти, която започна успешна оперна кариера през 1998 г., а две години по-късно дебютира бляскаво в миланската „Ла Скала” с ролята на Мария от „Уестсайдска история“.

Българските ценители ще видят на живо изпълненията на Кабайе и Марти, които ще представят пиеси, композирани от Маскани, Хендел, Пучини и още известни творби, сред които знаменитата „Хабанера“ от операта "Кармен" на Бизе, "Песен на гълъба" от Барбиеро де Лаварес, „Мюзета валс“ от операта "Бохеми" на Пучини,  "O mio babbino caro" , "Двете котки".

Репертоарът на Кабайе е огромен.  През творческата си кариера певицата се е превъплъщавала във всички велики оперни роли и е призната за единствената наследница на легендарната Мария Калас - блестящ представител на школата на красивото пеене - Bel Canto. Извън операта, Кабайе получи  широка популярност благодарение на обичта си към рока и сътрудничеството си с Фреди Меркюри, с когото създадоха хита на Олимпийските игри от 1992 г. „Барселона“. След смъртта на солиста на „Куин“ тя никога не е изпълнявала с друг певец този уникален дует.
        
Дъщерята на Кабайе – Монсерат Марти, също се радва на стремителна самостоятелна кариера. Още първите й изяви в началото на третото хилядолетие са зашеметяващи. През 2000 г. прави  успешен дебют в "Ла Скала", следват няколко изключително успешни сезона в Барселона и турнета в Палм Бийч Опера, Гран Театро дел Лисео, участия на фестивала Euro Mediterraneo в Рим.

През 2005 г. Марти вече пее ролята на Октавия в „Клеопатра“ на Масне в Театро Реал в Мадрид, концертира във Виенската Концертхаус и Кьолнската Филхармония. През 2007 г. дебютира в ролята на Медея в Операта на Таормина. До 2010 г. тя пресъздава 10 оперни роли в изключително реномирани оперни театри, прави записи за компании като BMG и Уорнър, както и участва в създаването на DVD на операта „Едгар“ на Пучини.

Концертът в София е организиран от продуцентска агенция „БГ Саунд Стейдж“. В момента се разпродават последните билети за него в системата на Ивентим и магазини Германос, Пикадили, Офис 1 Суперстор и др.

По информация на „БГ Саунд Стейдж“, Кабайе и Марти не са имали никакви специални изисквания относно престоя си в България. Официалната вечеря след концерта ще бъде в ресторант с българска национална кухня, след която двете ще направят разходка из столицата с BMW 750d xDrive.

Пресконференцията на 25 септември, от 14:00ч. в зала 31 на БНР ще бъде предавана от Радио Бинар – БНР в инетрнет на адрес www.binar.bg. 
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА