Last news in Fakti

4 Октомври, 2013 18:03 970 0

Тони Блеър почетен гост на фестивал за мир

  • македония-
  • тони блеър-
  • балкански фестивал на мира сахара-
  • фестивал на мира

Първи по рода си фестивал за мир се проведе в Скопие

Тони Блеър почетен гост на фестивал за мир - 1
Снимки: grayling PR

Тони Блеър, бивш министър-председател на Обединеното кралство и един от най-известните обществени говорители днес бе специален гост на първият по рода си фестивал “Балкански фестивал на мира Сахара” (Sahara Balkan Peace Festival), който се проведе в Скопие.

Толерантността и свободомислието бяха основни теми по време на събитието.

"Истинското различие между хората днес е между свободомислещите  и тези със закостеняло съзнание; между тези, които виждат света като възможност за глобализация и интеракции и тези, които  се изолират и възприемат нещата, които ни свързват като заплаха . Не съм песимист за света, в който живеем. Винаги съм бил оптимист и вярвам, че можем да намерим сили в себе си и да преодолеем предизвикателствата”, каза Блеър.

Конференцията за мир и целия “Sahara Balkan Peace Festival” бяха инициирани от индийският инвеститор в Македония, Субрата Рой Сахара.

„Събрали сме се днес да говорим за мир. Въпреки, че това е Балкански фестивал за мира, се надявам, че това послание за мир ще предизвика ефект на доминото и тази инициатива ще бъде всъщност апел за световен мир към цялата планета, ” подчерта в своята реч Субрата Рой Сахара от “Сахара груп”.

 

На фестивала присъстваха министри и представители на правителството на Република Македония, включително премиера Никола Груевски. Събитието получи и силна международна подкрепа от гости от балканските страни , дипломати, филантропи, сред които лорд Пател, барон на Брадфорд и Кавалер на Ордена на Британската Империя,  баронеса Патриша Скотланд, бивш държавен министър в министерството на вътрешните работи на Великобритания и главен прокурор и Джереми Гили, английски актьор, режисьор и основател на фондацията „Мир за един ден”. Събитието бе водено от индийската носител на титлата Мис Свят Дияна Хайдън.

"Европейският континент, такъв какъвто го познаваме днес, беше трансформиран в съответствие с визията за Европа - свободна , обединена и в мир. Македония, както и целия Балкански полуостров  е неразделна част от този идеал. Без балканските страни е невъзможно изграждането на обединена Европа " , каза министър-председателят на Република Македония, Никола Груевски .

Фестивалът започва от Македония и ще бъде организиран в различна балканска държава през следващите 12 години.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА