15 Октомври, 2013 09:42 4 192 1

Млади художници преобразиха Владайската река

  • алос-
  • художници-
  • изкуство-
  • ученици

Два уъркшопа в столицата представиха ученици от Националната гимназия за приложни изкуства в София

„Всичко тече“ е общото заглавие на два уъркшопа по проект „Паралелни стъпки, паралелни пространства“, които се проведоха  в периода между 11 и 14 октомври с ученици от Национална гимназия за приложни изкуства „Св. Лука“, гр. София. Обученията бяха в сферата на лендарта и уличните изкуства, съобщиха от Центъра за неформално образование и културна дейност Алос .

В рамките на първия уъркшоп учениците от 11 и 12 клас създадоха творби, заимствани от практиките на водещи художници, от световната арт сцена, които се изявяват в сферата на ефимерното изкуство. Работата протече в бетонното корито на Владайска река в столицата. Използваните материали бяха директно взети от заобикалящата ги природна и градска среда. Разноцветни листа, клони, пръст, камъни – изобщо всякакви природни материали, които могат да се открият в периметъра на конкретната локация – бяха комбинирани в художествени инсталации,  които промениха визията на канала.

Във втория уъркшоп младите артисти създадоха широкоформатни портретни фотографии, които залепиха по стените на бетонното корито около Владайска река, в непосредствена близост  до Националната гимназия за приложни изкуства „Свети Лука“. Идеята бе по този начин да се включат в световната кампания „Inside Out The People’s Art Project“ на художника фотограф Джей Ар (JR).

По-късно, с помощта на стреч фолио и прозрачно тиксо, участниците създадоха човешки фигури в реален мащаб, които ситуираха по улиците на София.

Целта на акцията беше да се провокира реакция на минувачите към разположението на бутафорните човешки тела . За изходна точка бе използвано изкуството на художника Марк Дженкинс .

Документация от работата в двата уъркшопа ще бъдат представени през ноември, в рамките на мащабна изложба в галерия  „Алма Матер“.  Насоката на изложбата е свързана с отбелязването на двадесет и пет години от първата в България художествена акция в градска среда „Мостове на изкуството“, осъществена през 1988 г. от групата „ДЕ“ (О. Дворянов и Д. Пейчев) в коритото на река Перловска.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Румен Янев

    0 0 Отговор
    Алоооо а бе езика ли ни е беден или какво ? " УЪРКШОП " - Това шоп хванал се на работа ли означава ???? Стреч фолио ....ситуиращи фигури .... ????? Това че България си отива е видно но не затривайте езика и !!!!!Нека се гордеем с него !!! Нищо лично "ФРЕНД"