Last news in Fakti

15 Октомври, 2013 13:09 2 634 0

Почина председателят на СБП Николай Петев (обновена)

  • николай петев

62-годишният писател се бореше с тежко заболяване

Почина председателят на СБП Николай Петев (обновена) - 1
Снимка Архив БГНЕС

След тежко боледуване днес почина писателят Николай Петев.

62-годишният писател бе председател на Съюза на българските писатели от 2003 г. насам и депутат от  "Коалиция за България" в сегашния парламент, избран от гражданската квота в Ямбол.

Той е роден е в с. Дреновец, Област Видин на 10 август 1951 г. Завършва „Журналистика“ в Софийския университет.

Работил е като главен редактор на списание "Родна реч", директор на издателство "Народна младеж".

Автор е на книгите: "Тук във времето" (1984), "Поезия и позиция" (1986; преведена на руски език и издадена от издателство "Молодая гвардия" - 1987), "Фарът и неговият пазач" (1989), "Зад завесата на политическия театър" (1997), "Фарът, пазачът и вятърът" (2006), "Не ме ли помниш..." (2011). През последните години публикува есета.

През 90-те години се стигна до разрив в писателските среди, като, наред със съществуващия Съюз на българските писатели, бе създадено и алтернативно Сдружение на българските писатели. 

ххх

Президентът Росен Плевнелиев поднесе съболезнованията си на семейството и близките на изявения български писател, литературен критик и общественик Николай Петев.

“Разделяме се с дългогодишния председател на Съюза на българските писатели, само месец след като отбелязахме забележителния 100-годишен юбилей на една от най-важните творчески организации в страната. Вярвам, че със своя талант и активна работа Николай Петев зае достойно място сред онези светли умове на България, свързали живота и творчеството си с дейността на Съюза”, пише държавният глава в писмото си.

“Ще го запомним преди всичко като човек на духа и словото, оставил ярка диря в сърцата на мнозина”, се казва още в съболезнователното писмо на президента Росен Плевнелиев до близките на Николай Петев.


Своите съболезнования изрази и лидерът на БСП Сергей Станишев. „Днес почина нашият колега и приятел Николай Петев. Мнозина от вас го познават добре и като народен представител, и като председател на Съюза на писателите, и като изтъкнат автор и издател“, каза пред журналисти председателят на ПГ на КБ Сергей Станишев.

„Той дълги години оглавяваше издателство „Народна младеж”, след това и други издателства. Три мандата беше председател на Съюза на българските писатели, беше изключителен писател и публицист, който е издаван в Русия, Италия, Сърбия, Азербайджан и др. Както знаете, до последно той идваше в НС, прояви изключително висок дух през последните години, борейки се с тежкото заболяване, което в крайна сметка го отне от нас и искам от мое име, от името на ръководството на БСП и ПГ на КБ да изразя нашите най-искрени съболезнования към неговите близки. Поклон пред паметта му”, каза Сергей Станишев.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА