Last news in Fakti

14 Юни, 2023 12:00 3 219 16

Една история за Че

  • куба-
  • аржентина-
  • че-
  • че гевара-
  • ваня петкова-
  • ръцете на че-
  • стихотворение-
  • ернесто гевара линч-
  • революционер

Едно е сигурно : спорна историческа личност, за едни добър, за други лош, но при всички случаи е – личност!

Една история за Че  - 1
Снимка: Оля Ал-Ахмед / личен архив

На 14 юни 1928 година, в град Росарио, Аржентина се ражда Ернесто Гевара Де Ла Серна, по-известен като Че Гевара или просто Че. Познавах баща му - Ернесто Гевара Линч, с когото четири години живеехме на един етаж в хотела "Хавана Либре" в кубинската столица. Всички истории за самият Че са в книгата "Венсеремос" - бестселър на поетесата Ваня Петкова.

Поетесата Ваня Петкова с бащата на Че - Ернесто Гевара Линч и втората му съпруга с децата им в хотел "Хавана Либре", Куба

Всъщност аз я запознах с бащата на Че Гевера, когото нахално заговорих в асансьора пътувайки към 21 етаж на небостъргача „Хавана Либре“ в столицата на Куба. Бях слязла до фоайето да си купя любимия ми, за онези времена /1974 година!/ най-вкусен на света кубински сладолед. В асансьора с мен се качи много голям, по моите представи чичко, който на баретата си носеше значка с образа на Че. Заговорих го : "Сеньор, вие имате значка с Че на шапката си. Защо?", го попитах аз отхапвайки ментовия сладолед. "Защото той е моят син, детето ми!" Тогава аз просто непринудено взех чичкото за ръка и му казах : "Ела да те запозная с моята майка. Тя пише книга за сина ти и ще се зарадва". От този момент майка ми и бащата на Че станаха неразделни приятели и ежедневно си ходихме на гости. А историите са в книгата на Ваня Петкова - "Венсеремос".

Какво знаем за Че?

Едно е сигурно : спорна историческа личност, за едни добър, за други лош, но при всички случаи е – личност!

Ернесто Гевара де ла Серна (14 юни 1928 – 9 октомври 1967), известен най-вече с псевдонима си Че Гевара или просто Че е аржентински и кубински революционер, политик, лекар, дипломат, лидер на партизански движения в Латинска Америка и Африка, сред ръководителите на Кубинската революция.

След революцията в Куба през 1959 година е назначен за комендант на крепостта Ла Кабаня. Самият Че е комендант на крепостта, която служи и за затвор на докарваните там обвинени. Но той не участва пряко нито в работата на комисията, нито в заседанията на създадените от нея трибунали. Въпреки това спекулациите не спират. Както виждаме, и до днес.

Че Гевара е член на Висшия военен съвет – органа, пред когото осъдените могат да обжалват присъдите си (трябва да се има предвид, че присъдите са издадени като за военни престъпления). В кабинета си в „Ла Кабаня” той приема и изслушва всички роднини и близки на подсъдимите – „в съответствие с нашите хуманни разбирания и с уважение към неприятеля”, както пише в спомените си Алейда Марч, която по онова време е негова съратничка и секретарка, а след това става негова съпруга и майка на 4 от децата му. Заема важни постове в правителството на Куба – министър на промишлеността, президент на националната банка, деец на революционните въоръжени сили на Куба, дипломат, като по същото време пише няколко теоретични труда за революцията и партизанската борба.

Раул Кастро и Че Гевара в Сиера Маестра

През 1965 година се отказва от кубинското си гражданство и всичките си постове в държавата и заминава най-напред за Конго (Бразавил), а след това за Боливия, където се опитва да развие партизанска активност (гериля). След 2 години там е заловен от боливийската армия с помощта на ЦРУ при специална военна операция и жестоко убит. Тленните му останки са открити едва след 30 години и са пренесени в Куба.

Още приживе името на Че Гевара става легендарно, а образът му (най-вече благодарение на фотографията, направена от Алберто Корда през 1960 година) – един от най-разпознаваемите.

Смъртта му го прави изключително популярен по цял свят и го превръща в универсален символ на революционните движения, контракултурата и бунта срещу социалните неправди. Името и делата му са предмет на много спорове, противоречия и страсти. Едни го считат за герой и модел за подражание, а други за убиец и престъпник.

Че Гевара остава една от най-влиятелните фигури в историята на човечеството – за него са написани биографии, спомени, книги, есета, песни, филми, стихове и поеми. Снимката, направена от Алберто Корда, често е обявявана за „най-известната фотография в света“ и за „символ на XX век“.

Освен цяла публицистична книга за него „Венсеремос“, българската поетеса Ваня Петкова е написала и емблематичното си стихотворение „ Ръцете на Че“

РЪЦЕТЕ НА ЧЕ

Зам.министърът на външните работи на Боливия емигрира в Куба, като предава дневника,документите по убийството на Че Гевара и отрязаните му ръцете в Капитолиума в Хавана

Хубави пръсти!

Като пет реки

към петте континента течащи!

Дълги пръсти!

Като десет съдби

на вулканите в топлите чаши!

Нежни пръсти!

Недоспали в коси

на дечица, на теб Алеида!

Неотсъмнали върху любими гърди!

Обгорени от змийски език

на отровна обида!

Страшни пръсти!

Държали куршум!

И разтрелвали боен другар

за предателска дума, за предателски ум!

Диви пръсти!

Живели в пожар!

Че, приятелю!

Че, компаниеро!

В този мраморен,

бял,

мавритански

музей

не ме чакай!

Че стъпките чаткат,

като спусък изпразнен

в глава на злодей!

Че, приятелю!

Че, компаниеро!

Тука няма да вляза

ръцете да гледам,

като две пеперуди

в хербарий красив.

Аз ги нося,

ръцетет ти, в моята вяра

на победата в пътя трънлив!

Аз ги нося в моята обич,

към света

и към хората честни,

към всички раси,

към всичките роби

И към простите,

мъжки

песни!

Аз ги нося във моята жажда.

В с в о б о д а т а!

Като приказка и като легенда

ще ги предавам

от внуци

на внуци!

И няма да бъде

на земята последна –

Че, п р и я т е л ю!

Т в о я т а

р е в о л ю ц и я!

ВАНЯ ПЕТКОВА

Личните снимки на Че, донесени от Ваня Петкова - подарък от бащата на Че Гевера в Хавана, Куба

Автор: Оля Ал-Ахмед


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 31 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    25 6 Отговор
    И нито дума за СМЪРТТА на
    ЧЕ ‼️

    Защо ли 🤔🤔🤔🤔


    Срам или страх от подвига на СеРеУ
  • 2 Люси Дяковска

    8 32 Отговор
    Убиецът Che?

    Коментиран от #3

  • 3 Ама

    19 3 Отговор

    До коментар #2 от "Люси Дяковска":

    Кой убил?

    Коментиран от #5, #10

  • 4 Гоуст

    9 1 Отговор
    Данчето Христова разписала ли се е и тук?
  • 5 Как кой

    6 12 Отговор

    До коментар #3 от "Ама":

    17 000 убити жени и деца в това число.

    Коментиран от #9, #11

  • 6 Марио Теран

    8 21 Отговор
    Истината е, че Че Гевара е бил убиец психопат, който лично е застрелял 14 годишно момче пред очите на родителите му. Затова Фидел го сваля от всички постове и го пуска да си троши главата в Латинска Америка. Но кой знае защо комунистическата пропаганда продължава да поддържа мита за "революционера" Че!
  • 7 Потник

    3 2 Отговор
    Оля искам те
  • 8 Истината за Че

    5 6 Отговор
    Затворникът от La Cabana Пиер Сан Мартин разказва за разстрела на 14 годишно момче лично от Гевара. То се застъпвало за баща му, разстрелян пред него, после дошъл и неговия ред – не пожелал да стои на колене, а Гевара побеснял и го разстрелял в гръб с изстрел в тила, който му отнесъл черепа…

    Гевара се специализира и в психологическите мъчения. Известно е, че е прилагал широко следното мъчение: затворниците, включително и такива на младежка възраст, били изправяни с вързани очи пред отряда за екзекуция, след това се дава нареждане за огън и жертвата чува щракането на спусъка на оръжието, но изстрелите са халосни! Които са виждали Гевара от тази му страна казват, че е имало нещо ненормално, нещо болезнено в него.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Макето

    11 2 Отговор

    До коментар #5 от "Как кой":

    Та 17 000 са само корумпираните служители в държавната администрация на половин София. Като гледам сега, какво става, 17000 лв заплата на шефа на НОИ…. Къщи, вили, имоти….. По какъв начин ще се справиш с тази ТИНЯ в България?
  • 12 Чума

    7 4 Отговор
    Ба! Минете надвечер по центара, край паметника на Съветската армия се въртят по няколко в такъв вид с черно кепе и петолъчки, с особен блуждаещ поглед! Ако им вдъхнете доверие идват, мрънкат, че парите не са за дрога и те гледат като пес, кога чака да му подхвърлят кокал! Веднъж едно налетя на цивилно облечени полицаи, сигуно чакаха стола на МВР да отвори! Те го заплашиха, че ей сега ще го грабнат и да се маха по бързо! Една малка проститутка също им се предложи и този, който изгони Че бе много мил с нея, но другия я пита дали скамейката е нейното работно място и да се ориентира към други господа! Щъкат всякакви революционери наоколо!
  • 13 Случаен минувач....

    5 4 Отговор
    Познавах поетесата Ваня Петкова. Много талантлива поетеса. Не много добър човек. Бях поразена от дисхармонията между поезията й, и характера й. Тогава бях доста млада и бях убедена, че между творчеството и личността на един поет, трябва да има единство. Много тежко преживях откритието, че поезията на Ваня Петкова отразява фалшиви емоции.

    Коментиран от #15, #16

  • 14 генерал Аугусто Пиночет

    3 1 Отговор
    че гобара го набара!
  • 15 Росица

    8 2 Отговор

    До коментар #13 от "Случаен минувач....":

    Аз също познавах Ваня Петкова, бяхме приятелки и съседки в Хиподрума. Явно вие не я познавате! Тя беше особенна, ексцентрична, неразбрана, но великолепен човек!!! Приживяла целия расизъм на болното общество, гонена от комунистите заради брака си и произхода си, Ваня беше една ВЕЛИКОМЪЧЕНИЦА, икона. Цялата й поезия е преживяна до болка и то с прекалено много болка и мъка....40 стихосбирки, няколко романа и световно призната за гений, заедно с Елисавета Багряна и Блага Димитрова. Ваня Петкова беше измъчена, гонена, поругавана и неразбрана, но беше светица, която се бореше с лъжата, фалша и несправедливостта. Бяхме много близки....Отиде си от този свят много обидена, накърнена и болна....
  • 16 Симеон Ризов, поет от Хасково

    6 2 Отговор

    До коментар #13 от "Случаен минувач....":

    Обикновено не коментирам, но тук нямаше как да не се спра. С Ваня сме връстници, трябваше да е жива сега да се радва на внуците си, които достойно я продължават. Често идваше в нашия град да си пазарува и да пие по една лимонада. Сутринта гледах внука й по телевизията какво прави за паметта на баба си. Ваня беше един прекрасен човек, истинска крехка руска душа. Постоянно пееше руски романси и свирише великолепно у тях на пианото на дъщеря й, която не обичаше много да свири. Но Ваня свирише с удоволствие и пееше прекрасно, а който пее зло не мисли. Ваня си е давала последната риза на ближния. Помагала е на стотици хора с пари, храна, дрехи, а тя самата беше бедна, милата, нищо нямаше, нямаше постоянен доход, но всичко даваше на хората. Раздаваше се. Затова в селото, където живя последните години я нарекоха "Хадиджа" - това е била жената на пророка Мохамед, която била много щедра и се раздавала на хората и на бедните. Ваня беше толкова добра, ама толкова добра, че бих казал прекалено добра....Питайте за нея в селото където е живяла, там ще ви разкажат местните какъв Човек е била поетесата. Шапка свалям на дъщеря й и внуците й за всичко, което правят за съхраняване на паметта на една велика личност. Никога не говорете за някого, ако не го познавате от близо, още повече ако не е сред нас. "За умрял или добро, или нищо".