Last news in Fakti

24 Октомври, 2013 15:13 1 961 0

„Мълчанието на агнетата“ - 25 години по-късно

  • мълчанието на агнетата-
  • томас харис-
  • колибри-
  • трилър-
  • издание-
  • ново

Ноно издание на смразяващия трилър

Двайсет и пет години след първото издание на един от най-обсебващите психотрилъри за всички времена, българската публика ще се срещне отново с героите на Томас Харис – новото издание на „Мълчанието на агнетата“ вече е на пазара.

Подобно на „Червения дракон“, която предхожда тази книга и разгръща образите на Специалния агент Джак Крофорд и психиатъра-канибал доктор Лектър за пръв път, „Мълчанието на агнетата“ (превод: Жечка Георгиева, 336 стр., цена 15 лв.) въвежда читателя в дебрите на професионално криминално разследване.

Храбрата, самодисциплинирана стажантка от ФБР Кларис Старлинг трябва да посети един мъж в строго охраняван затвор, за да го интервюира. Името му е Ханибал Лектър – бивш психиатър и настоящ сериен убиец с необичайни вкусове и подчертан интерес към мрачните кътчета на човешката психика. 

„Мълчанието на агнетата“ се определя единодушно от критика и читатели като най-успешния психотрилър за последните 25 години. Още с появата си през 1988 г. той оглавява месеци наред листата на бестселърите на в. „Ню Йорк Таймс“ и се превръща в еталон за жанра. Оттам насетне трилърите неминуемо се сравняват с него, а злодеите – с Ханибал Лектър. Докато разследва сериен убиец, стажантката от ФБР Кларис Старлинг трябва да посети един мъж в строго охраняван затвор, за да го интервюира. Този мъж се казва д-р Ханибал Лектър – бивш психиатър с необичайни вкусове и повишен интерес към мрачните кътчета на човешкия ум.

Най-просто казано заковаващ, блестящ трилър.
в. „Дейли Мирър“

Тръпките, ужасът, лукавата ерудираност и бляскавият стил превръщат това произведение в нещо много повече от роман за сериен убиец... Авторът стига до невиждано готическо величие. Как не могат всички бестселъри да дават толкова много!
в. „Гардиан“

Читателите, очаквали появата на Ханибал, питат единствено дали е на нивото на „Червения дракон“ и „Мълчанието на агнетата“. За мен е удоволствие да дам отрицателен отговор. Много по-добър е.
Стивън Кинг


Томас Харис печели световна популярност през 1975 г., когато публикува дебютния си роман. И петте заглавия от серията за Ханибал имат успешни екранизации, но „Мълчанието на агнетата“, с Джоди Фостър и Антъни Хопкинс в ролята на гениалния злодей, е награден с „Оскар“ за главна мъжка роля през 1991 г. Смразяващият шедьовър на Харис доминира пазара на трилъри с остроумието, ерудицията и финеса, с който е изваян превърналият се в нарицателно доктор Лектър. Неслучайно още с появата си през 1988 г. „Мълчанието на агнетата“ оглавява месеци наред листата на бестселърите на в. „Ню Йорк Таймс“ и се превръща в безспорен еталон за жанра.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА