Last news in Fakti

16 Август, 2023 12:58 1 965 2

Изминаха 46 години от смъртта на Елвис Пресли

  • елвис пресли-
  • годишнина-
  • смърт-
  • годишнина от смъртта-
  • кралят на рокендрола-
  • краля на рока

Светът си спомня за Краля на рокендрола

Изминаха 46 години от смъртта на Елвис Пресли - 1
Снимки: Shutterstock

Изминаха повече от четири десетилетия от смъртта на Елвис Пресли през 1977 г., но наследството на Краля на рокендрола се поддържа живо по безброй начини.

Музикалната икона, създала класики като "Hound Dog" и "Jailhouse Rock", оглавява класациите с 18 песни и продава повече от един милиард плочи. Той все още е един от най-обичаните изпълнители на всички времена, повече от половин век след дебюта му през 1956 г., припомня БГНЕС.

Причина за смъртта

Елвис умира от сърдечен удар на 16 август 1977 г. Предварителните резултати от аутопсията показват, че причината за смъртта е "сърдечна аритмия", констатира съдебният лекар от окръг Шелби д-р Джери Франциско, който извършва двучасов оглед на тялото.

Първоначално съдебният лекар не успява да открие причината за аритмията, което предизвиква предположения, че певецът може да е починал в резултат на свръхдоза наркотици въз основа на публикуваните съобщения, че в тялото му са открити следи от 10 лекарства с рецепта.

През октомври обаче New York Times потвърди, че наркотиците са изключени като причина за кончината на Елвис - "въпреки че в тялото му по време на смъртта са открити предписани лекарства", отбеляза изданието, цитирайки д-р Франциско.

"Причината за смъртта е хипертонична болест на сърцето, а коронарната болест на сърцето е допринасящ фактор", се казва в заключението на лекаря. Д-р Джордж Никопулос, приятел и лекар на Елвис, заяви, че не смята, че певецът е имал проблеми с наркотиците, въпреки че е "злоупотребявал с тях инцидентно".

Здравословните проблеми и наркотиците

Преди смъртта си Елвис се е справял с няколко здравословни проблема и е бил хоспитализиран четири пъти в рамките на пет години, за да се лекува от хипертония и уголемено дебело черво. Освен това е страдал от лек диабет и проблем с черния дроб.

Въпреки решението на съдебния лекар, слуховете за участието на наркотици в смъртта му продължават да витаят в публичното пространство. Няколко членове на семейството му са говорили за степента на употреба на наркотици от Краля, включително доведеният брат на Елвис Дейвид Е. Стенли в мемоарната си книга "Моят брат Елвис: последните години".

Стенли пише: "Чувствах се по-скоро като помощник в старчески дом". През 1989 г. той казва пред "PEOPLE": "Не бях в състояние да разбера напълно какво се случва и не разбирах Елвис в мъките на пристрастяването" и добавя: "Имах тази наивна вяра, че Елвис може да направи всичко, дори да преодолее зависимостта от лекарствата".

Кралят на рокендрола е намерен в безсъзнание от тогавашната си приятелка Джинджър Олдън в дома си в Грейсленд в Мемфис, Тенеси. Тя го открива да лежи на пода в банята на главния си апартамент - най-личното му убежище, където са допускани само най-близките му и доверени хора.

Легендата Грейсленд

Грейсленд, имение с 18 стаи за 1 милион долара, с джубокс край басейна, е мястото, където Елвис се скрива от света, за да избяга от бремето на славата. Въпреки че от 1982 г. Грейсленд е отворен за посетители, вторият етаж е запечатан от уважение към него от семейството му.

Грейсленд стана известен с много неща, включително с емблематичната "стая на джунглата" - превърната в звукозаписно студио - както и с кухнята, където Елвис приготвя прочутите си сандвичи с фъстъчено масло и банани. То включва и прочутата градина за медитация, където Елвис е погребан.

Тежестта на славата

Елвис става известен в средата на 50-те години на миналия век и бързо се превръща в едно от най-големите имена в историята на рокендрола. До голяма степен допринесъл за развитието на музикалния жанр, той има причина да бъде смятан за "Краля".

Феновете, поддръжниците и членовете на семейството на Елвис запазват наследството му живо през десетилетията, последвали смъртта му през 1977 г. Между филмите, разказващи за неговата удивителна кариера, и безбройните кавъри на песни от неговия каталог, Кралят на рокендрола е оставил отпечатък върху поколенията и бъдещите такива.

На 25-ата годишнина от смъртта на Елвис дъщеря му Лиза Мари отдаде почит на баща си със запис, в който казва: "Исках да знаеш, че не съм те забравила. Ти ме създаде. Обичам те. Ти все още си прекрасен. Ти беше прекрасен и тогава".

Съвсем наскоро Присила почете Елвис по повод 45-годишнината от смъртта му през август 2022 г., като разказа какво означава този ден за нея по време на интервю в предаването TODAY. "Всичко, което той е искал да направи или е пожелал да направи, що се отнася до живота, искам да се опитам да осъществя и аз, а това е огромна отговорност", каза тогава тя.

На 16 август всяка година от Грейсленд се излъчва на живо бдение със свещи, което се провежда в имота. През 2022 г. на него присъстваха над 30 000 фенове и поддръжници на любимия и вечен Крал.

Животът и музиката на Елвис бяха почетени в едноименния филм, режисиран от Баз Лурман. Кралят на рокендрола е изигран от Остин Бътлър, който заяви, че е усетил огромен стрес и отговорност, пресъздавайки наследството на покойната музикална икона. Неговото превъплъщение получи искрени похвали директно от семейството на Пресли - конкретно от Присила, Лиза Мари и внучката на Елвис Райли Кю.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Кралят!

    3 1 Отговор
    Бях почти на 17 когато умря..Друг Крал нямат краварите след него..
  • 2 Мнение

    1 1 Отговор
    Никога не съм го харесвал, както не харесвам каквато и да е англосаксонска музика,с редки изключения!