Last news in Fakti

20 Ноември, 2023 21:00 1 605 5

Андре Рийо мечтае за концерт на Северния полюс

  • андре рийо -
  • концерт -
  • северния полюс

Срещата на българската публика със знаменития нидерландски цигулар и неговия оркестър е на 15 март 2024 г, в зала „Арена София”. 80% от билетите за концерта му у нас през март 2024 са продадени

Андре Рийо мечтае за концерт на Северния полюс - 1
Снимки: BG Sound Stage Management

Той е феномен в музикалния свят, продава повече билети от Бионсе и Роби Уилямс, има над 40 млн. продадени албума и 500 платинени отличия. Наричат го „Краля на валса”, защото е накарал целия свят да танцува.


След три посещения у нас и пет блестящи концерта, Андре Рийо идва отново в България на 15 март 2024, зала „Арена София”. Българските му почитатели са многобройни и само за пет дни билетите за концерта му са разпродадени на 80%.


Всяко лято той организира на площада в родния си Маастрих пищни концерти, които събират публика от всякакви възрасти и от всички краища на света. Коледните му спектакли пък са тържество на радостта.


„Моята тайна е, че обичам това, което правя”, казва Андре Рийо в специално интервю за bTV. ”Аз съм класически музикант, с класическо образование и създавам музика със сърцето си”, допълва Рийо. „Изпълнявам само тази музика, която докосва сърцето ми – може да е Моцарт, Верди, може да е Live is Live. Ако докосва моето сърце – ще докосне и вашето”, казва маестрото.


Концерт - майстор на оркестъра на Андре Рийо е българката Кремена Минева, който роботи с него от 28 години. „Оркестърът промени коренно живота ми”, казва тя. „Получих още едно семейство. Обожавам колегите си – ние се храним заедно, пътуваме, спим, на сцената сме заедно. На сцената имаме един обмен на енергия, такова изключително преживяване, че след концерт не мога да заспя от този адреналин и емоции”, разказва Кремена.


Самият Андре Рийо прекарва половината си живот като цигулар и диригент в класически симфоничен оркестър до 1987 г, когато създава оркестъра „Йохан Щраус”, първоначално с 12 музиканти, а сега те са вече 60. Това го прави най-големият частен оркестър в света. В спектаклите на Рийо участват музиканти, хорови изпълнители и солисти от най-различни националности.
„Нашите готвачи готвят за около 650 души на ден”, казва Пиер Рийо, един от синовете на маестрото и негов мениджър. На сцената излизат 250 души, другите са помощен персонал, техници, гримьори, гардеробиери и др. – за да си представите мащаба на нашите събития, с които обикаляме света”.


В живота трябва да имате мечти”, казва Краля на валса. А една от мечтите му е да организира концерт на Северния полюс, за да прикове вниманието към проблема с глобалното затопляне. А друга – да свири на Луната.


Срещата на българската публика със знаменития нидерландски цигулар и неговия оркестър е на 15 март 2024 г, в зала „Арена София”.

Оля Ал-Ахмед


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Що пък не

    1 6 Отговор
    И без друго прилича на пингвин ;)
  • 2 Велик

    6 1 Отговор
    Велик и неповторим.

    Коментиран от #3

  • 3 Санчо

    3 0 Отговор

    До коментар #2 от "Велик":

    Чак пък,велик и неповторим...Велики са Верди,Бетховен,Моцарт...този по същество прави едно и също всяка година....прави шоу,но самият той на практика не е написал нищо в музиката,която " докосвала" сърцето му.

    Коментиран от #4

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.