Last news in Fakti

30 Декември, 2013 16:13 8 916 4

Откриха още една пещера утроба за Слънчево оплождане на Земята

  • откриха-
  • пещера утроба-
  • слънчево оплождане-
  • земята

Това е четвъртата пещера - утроба в България

Откриха още една пещера утроба за Слънчево оплождане на Земята - 1
Снимки: Нов живот

Четвърта в България пещера утроба за свещени обреди, посветени на Великата Богиня майка, представи археологът проф. Николай Овчаров. Скалната ниша за свещени обреди е от времето на траките и се намира край кирковското село Бенковски на няколко килиметра от Златоград, съобщи "Нов живот".

Новата Пещера утроба е с около 1.5 м височина с дълбочина 11м, отгоре цялата скала е с шарапани, а отстрани са трите тракийски ниши.

Датировката към момента сочи края на бронзовата, началото на ранно желязната епоха. Тя обаче е част от мега комплекс от скални находки от времената на траките и е свързана с култа към слънцето.

Новата находка –пещерата утроба, е елемент от един огромен комплекс от тракийски ниши, гробници, изсичания, светилища, всички те свързани категорично с траките. До момента са открити около 1700 тракийските ниши на различни групи в Източните Родопи и те винаги сочат на изток или на югоизток, заради което се смята, че са свързани с култа към Слънцето.
Датират се 2 -1 хилядолетие преди новата ера и са потвърждение на теоретическата постановка на професор Александър Фол за съществуването на храмове на Великата Богиня майка, в които прониква слънчевият лъч и символично опложда Земните недра.

Колкото по ниско е слънцето -декември и януари, толкова по-дълъг е лъчът и символизира оплождането. В новата пещера утроба лъчът е 11 метра и прониква рано сутринта, и макар да е по-къс от този в пещерата край Ненково, който влиза точно на обяд, той е най-раннопроникващият от откритите до сега пещери.

В навечерието на античната нова година в края на декември се е пиело много вино, ритуалите продължавали няколко дни, а обредите символизирали зачеването.

Николай Овчаров обяви, че ще започнат проучванията, а идеята е цивилизацията да се обяви за култура на скалните хора в Източните Родопи. Комплексът край Бенковски и Ягнево е западната му граница, на изток обхваща района на Маджарово, на юг е до Крумовград, а на север е до Асеновград, като в него влизат Перперикон и Татул.
„Имаме идеята тук да го наречем Долината на скалните хора и да го разработим като отделен маршрут свързан с Перперикон и Златоград. Тепърва ще разработим тази долина“, коментира археологът. Подготвя книга заедно с геолог, заради уникалността на терена, който някога бил дъното на праисторическо море. Скалите са оформени от природата, а хората ги обожествяват, затова от траките та до днес местните хора правят на тези места ритуали против шарки, провират се през пещери за здраве и зачатие.
Ето какво споделя още археологът Николай Овчаров за поредната археорогическа забележителност в района на село Бенковски по пътя за Златоград:

В района на село Бенковски, почти до Златоград най-общо казано, се натъкнахме на поредния храм на Великата Богиня майка във вид на пещера утроба. За траките Великата Богиня майка е била една от най-важните божества заедно с Дионис (тракийският Дионис), заедно с проницателя Орфей. Това са били основните божества за траките. Най-голямата такава пещера-утроба, е тази при село Ненково, Кърджалийско, която проучихме преди 10 години. Сега попадаме на поредната такава пещера, която символизира култа към плодородието при древните траки. Точно в това време на годината е било времето за почитане на Великата богиня майка. Това се е смятало за началото на новата година, началото на култа към плодородието, което за траките е бил от основните.

Комплексът, който разкриваме и тепърва ще проучваме, включва тази пещера, дълбока около 11 м с насоченост на изток – югоизток, тоест към слънцето. Слънцето прониква в нея и лъчът му символично опложда утробата – Земята. Наоколо се разкрива цял комплекс от други, много интересни забележителности – тракийски скални ниши, шарапани за изстискване на култово вино. Пещерата е един от многото археологически паметници, свързани с историята на траките още от преди 3 хилядолетия, тоест някъде към късно бронзовата и ранно – желязната епоха, второ – първо хилядолетие Пр. Хр.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Монго

    1 0 Отговор
    И сега слънцето, като почне да опложда Земята...и ще се навъдят ощо мнооого лунички.
  • 2 Бай Иван

    2 0 Отговор
    В нашата държава само професор Николай Овчаров ли работи като археолог?Нищо лични към него, но само неговото име се спряга навсякъде.Другите археолози не работят ли?
  • 3 мечока

    2 0 Отговор
    В България е немотия а археологията не дава пари, затова имаме иманяри а не археолози. То за да се обръща внимание на изкуството първо трябва да се заситят други нужди. От друга гледна точка сме и простаци, не сме артисти. Тъй че да ни е живо и здраво Николайчето та да можем да видим нещо
  • 4 Shmeker

    1 0 Отговор
    Абе точно тая пещера май се вижда от пътя преди Златоград... аз трябва да съм я открил още като ходих нататъка.. а преди мене сигурно и доста хора