Last news in Fakti

8 Февруари, 2024 10:32 895 3

Български автори за пръв път ще представят страната ни на Лондонския панаир на книгата

  • панаир на книгата-
  • лондон-
  • лондонски панаир на книгата-
  • българия-
  • литература

Събития, организирани от Български културен институт в Лондон, ще съпровождат програмата на българския щанд и участието на България в панаира

Български автори за пръв път ще представят страната ни на Лондонския панаир на книгата - 1
Снимка: Shutterstock

България ще бъде представена със свой щанд на Лондонския панаир на книгата (London Book Fair) през март. Литературното събитие ще се проведе между 12 и 14 март, предаде БТА.

Българският щанд ще бъде с номер 2C20 и ще се помещава на втория етаж в зала Olympia, Kensington, London, точно между English PEN и Literary Translation Centre. Той ще се разполага на 20 кв.м., където представителите на българската литература ще могат да организират своите бизнес срещи и да създават бизнес контакти. На рафтовете, които ще заобикалят щанда, ще бъдат изложени книги на световноизвестните съвременни български писатели, отбелязват от БКИ Лондон.

Редица събития, организирани от Български културен институт в Лондон, ще съпровождат програмата на българския щанд и участието на България в панаира, става ясно още от информацията.

„За първи път ще има щанд на България на Лондонския панаир на книгата, благодарение на усилията на Светла Дионисиева и на разбирането от страна на Министерството на културата за важността на литературната и културната дипломация. Най-после ще има българско участие и дом на българската литература на втория най-важен професионален панаир на книгата в света“, написа на профила си в социалната мрежа по-рано Светлозар Желев, директор на Националния център за книгата към Националния дворец на културата.

Той обяви, че българската литература ще бъде „подобаващо“ представена в Лондон от носителите на международната награда „Букър“ Георги Господинов и Анджела Родел, от други писатели и от каталозите на английски език, които в Националния център за книгата се изготвят ежегодно, с финансовата подкрепа на Министерството на културата.

В рамките на събитието ще бъде представено английското издание на книгата „Случаят Джем“ на Вера Мутафчиева.

Лондонският панаир на книгата е второто по големина книжно изложение в света, след това в Ню Йорк, където световни автори и издателства ще се запознаят с постиженията на изключително талантливата българска литература, отбелязват от Културния ни институт в английската столица.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Некой

    3 0 Отговор
    Книгата се казва "Курт"
  • 2 шири

    0 0 Отговор
    Ура,другари!
  • 3 Сандо

    0 0 Отговор
    Герги ще развява байряка начело!