30 Януари, 2014 21:46 1 019 0

Най-важното за Стамболов е единението

  • най-важното-
  • стамболов-
  • единението
Най-важното за Стамболов е единението - 1
Снимка: БТА

Най-важното за Стефан Стамболов е било да работим за единението на българския народ, за да станем нация, почитана на европейското поле. И днес моето послание към българите е да се обединим и уважаваме, защото съгласието е в основата на националния ни напредък. Това заяви вицепрезидентът Маргарита Попова по време на церемонията, на която бе удостоена с Почетния знак „Стефан Стамболов“ за лидерски принос към българската държавност.

Вицепрезидентът, заедно с председателя на БАН акад. Стефан Воденичаров и историка проф. Андрей Пантев, беше отличена с наградата в началото на научен форум, посветен на 160-годишнината от рождението на големия български държавник.

„Моето присъствие в обществото и на политическата сцена винаги е било свързано с работа за държавата“, заяви Маргарита Попова, която отбеляза, че приносът й към лидерството се изразява в защитата на закона и на словото. „Много от бедите на забързания ни свят се изразяват с неуважението на правилата и на реда, което стимулира личния егоизъм, създават се групи и общества, които не уважават закона и са в състояние да сринат цели социални системи“, заяви вицепрезидентът. Тя отбеляза, че лидерството се състои и в това в обществото да се възпита почит към законите, защото в тях се вглежда националната ни ценностна система и перспективата на нацията.

„Пресечната точка на властта и лидерството е ценностната система на човек“, отбеляза още Маргарита Попова. Според вицепрезидента, когато демонстрираме добродетели и последователност в тяхното отстояване, ние ще допринасяме за устойчива и уважавана нация.

Вицепрезидентът Маргарита Попова посети по повод 160-годишнината от рождението на Стефан Стамболов паметника на държавника в София, където поднесе венец в негова памет. На церемонията присъстваха кметът на столицата Йорданка Фандъкова, министърът на културата Петър Стоянович, интелектуалци и много граждани.

Председателят на БАН акад. Стефан Воденичаров също  получи почетен знак "Стефан Стамболов"

В изказването си акад. Воденичаров акцентира върху връзката между феномена Стамболов и науката и по-специално Българската академия на науките. „В случая може да се говори за няколко аспекта: за академика Стамболов, за научните изследвания, посветени на него и за богатия му архив, който се съхранява в Научния архив на БАН ”, посочи акад. Воденичаров.

Експертни оценки за извънредната ценност на част от документите във фонда на Стефан Стамболов през годините са правени от наши учени като акад. Христо Христов, акад. Иван Снегаров, акад, Михаил Арнаудов, проф. Ярослав Йоцов и акад. Димитър Косев, припомни в словото си акад. Воденичаров и в заключение отбеляза:

„При всичките „за“ и „против“, Стамболов си остава значима лидерска фигура в българската история, чието наследство ще продължава да бъде изучавано и преосмисляно, ще бъде обект на научни спорове и дискусии”.

От името на Българската православна църква видинският митрополит Дометиан благослови наградените и всички гости – представители на българската държавност, наука, култура и духовност.
 

 

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА