Last news in Fakti

5 Февруари, 2014 22:30 7 516 0

10-те анимационни филма, които всеки възрастен трябва да гледа

  • анимационни филми-
  • възрастни-
  • деца

Анимациите може и да се харесват от децата, но могат да са изключително интересни за техните родители

 Анимационните филми са забавление, което винаги е било свързано с децата. Някои от тези ленти обаче имат заложено толкова дълбоко послание в себе си, че всъщност трябва да бъдат гледани от всеки възрастен. За това и fakti.bg ви предлага класация на 10-те анимационни филми, които децата определено харесват, но които задължително трябва да бъдат гледани от всеки възрастен.

10. Пинокио

Филмът за живата кукла, която иска да стане истинско момче е истински учебник за поведение на подрастващите. Преди да стане човек, Пинокио трябва да преодолее всички човешки слабости като алчността, самолюбието, гордостта и поквареността. Филмът по книгата на Карло Колоди представя човешкия и детския свят през очите на една кукла, а през тези очи той въобще не е красив.

 

9. Бамби
Историята на малкото еленче  е колкото забавна, толкова и драматична. Лошият герой в историята за горските животни всъщност е човекът.  „Бамби“ реално е картина на това, как хората влияят на природата. Убийството на майката на Бамби е една от най-шокиращите в историята на киното. Тя е убита от ловци, но сцената на убийството дори не бива показана на зрителите, тя е представена чрез реакцията на малкото еленче и начинът, по който баща му съобщава, че няма да я види повече. Впоследствие разгорелия се пожар в гората пък кара зрителя да симпатизира на животните повече, от колкото на хората.

8. Играта на играчките

Този филм е наглед изключително детински, но всъщност има прекрасно послание, заложено в себе си. Историята се върти около страха на детските играчки от това да не бъдат забравени от притежаващото ги дете, след като то порасне. Играчките се страхуват от това да не би да бъдат изместени от по нови такива или изхвърлени защото са излишни. Всъщност историята е проекция на човешките страхове като тези свързани със забравата, остаряването и безпомощността.

7. Шрек
Този филм смени ролите в приказния формат. Тук чудовището се превръща по неволя в добрия герой, който трябва да спаси принцесата, а красивият принц е злодея, който за да подсигури величието си е готов да премине през всичко и всеки. Този филм представя грозната страна на всичко красиво и красивата страна на всичко грозно. В него може да видите как злото на пръв поглед чудовище, всъщност е изключително чувствително и благородно, а красивите принцове и принцеси, всъщност са капризни, арогантни и доста страхливи.

6. Рататуи
Историята за плъхът от канализацията, чиято мечта е да стане елитен готвач в Париж. Филмът е страшно симпатичен, учейки ни как дори най-нисшото създание може да се роди с
невъобразим талант. Изключително интересна е сцената с препълнилите елитен ресторант хора, консумиращи с изключителен апетит храната, която им е приготвяна от плъховете, работещи в кухнята.

5. Търсенето на Немо
Филмът представя историята на риба-клоун  търсеща сина си, която изпитва дълбок страх от заобикалящия я свят, след като съпругата й бива изядена от хищна риба. Историята проследява как една рибка открива колко красив е света около нея, водена от любовта към детето си. Идеята е, че трагедии в живота се случват, но винаги трябва да бъде открит начин, по който те да бъдат преодолени.

4. Йосиф: Господарят на сънищата
Филмът проследява библейската история на Йосиф, който е продаден от завистливите си братя като роб. Бива отведен в Египет, където след като попада в затвора, успява да стане дясна ръка на фараона и в последствие да спаси от глад братята, които преди време са го предали. Историята представя идеята, за това как всяко едно препятствие може да е просто път към голям триумф и как Бог може да те изпитва по най-безнадеждни начини, за да се убеди, че си достоен за неговата милост.

3. Красавицата и звяра

Историята е ясна.  Злият принц е превърнат от магьосница в звяр, като единствения начин да развали проклятието е да накара красива девойка да се влюби в него. Историята набляга на вътрешната красота. Принцът реално е превърнат в нещо, представляващо самата му същност и може да върне физическата си красота, само ако придобие вътрешна такава. Той се променя в името на любовта, а на края красавицата предпочита неговата вътрешна красота, пред физическата такава на коварния Гастон. Посланието е ясно,  всеки може да се промени в името на любовта, а красивата обвивка често е съпровождана с гнила вътрешност.

2. Принцът на Египет

Лентата разказва библейската история на Моисей, и освобождаването на израелтяните от Египет. Има някои изменения от оригиналната история, но те всъщност само увеличават впечатлението. Филмът е изключително емоционален и дълбоко личен. Виждаме как принцът на Египет претърпява вътрешен катарзис и любовта към народа му измества любовта към осиновителите му. Бог го спасява от масово клане на деца, за да може после да го изправи срещу фараонът, който някога е възприемал като брат. Филмът е пиршество между музика и картина, като е една своеобразна епопея за силата на Бог и вярата в него.

1. Цар Лъв
Филмът реално представлява една по-олекотена версия на Хамлет. Светът на лъвовете всъщност е проекция на светът на хората, изпълнен със завист, предателство и злоба. Едва ли има дете, което да не се е плашило докато гледа сцената на убийството на Муфаса от собствения му брат. Скар е готов на всичко за власт, той се обединява с враговете на собствения си народ, убива брат си, опитва се да убие племенника си, след което тъпче цялото си семейство. Трагичният път към трона на Симба е изключително поучителен. За да избяга от мъката си лъвчето бяга от своята същност, за да може да я преоткрие, подтиквано от любовта и верността към близките си когато пораства. В тази класическа история за борбата между доброто и злото има толкова много заложени послания и поуки, че всеки възрастен би могъл да пророни някоя друга сълза или да се замисли докато го гледа.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА