Last news in Fakti

6 Юни, 2024 16:35 967 2

50 учени от УниБИТ участваха в 18-я Международен пътуващ семинар в Сицилия

  • унибит-
  • семинар-
  • сицилия

Събитието се проведе с благословението на Негово високопреосвещенство Западноевропейски митрополит Антоний

Университетът по библиотекознание и информационни технологии (УниБИТ) проведе 18-я Международен пътуващ семинар в Сицилия, Италия. 50 учени и представители на академичната общност на бутиковото висше училище представиха новите си научни търсения по темата на форума „Съвременни измерения на европейското образователно и научно пространство. Българо-сицилиански културни общувания“.

Заключителното събитие на Семинара бе в университета на третия по големина град на остров Сицилия – Месина, в последния ден на петдневното научноизследователско пътуване на острова на три морета.

„Нашата цел е не само да разширим знанията си и да обсъдим актуалните предизвикателства пред европейското образование и наука, но и да укрепим културните връзки между двата народа“, каза проф. дн Ирена Петева, ректор на УниБИТ, в словото, с което откри тържеството.

Проф. Германа Спатари – ректор на Университета в Месина, поздрави българската делегация от името на домакините на форума, утвърден вече със 18-годишна история. В приветствието си тя подчерта значението на сътрудничеството между българския университет и този на Месина като акцентира върху историческите връзки между двете култури и перспективите за бъдещи съвместни инициативи. Университета в Месина като център за международни връзки на студенти и учени представи зам.-ректорът проф. Антонини Германа.

 

Поздравителни адреси към участниците в Семинара изпратиха Румен Радев - президент на Р България, Негово Величество Цар Симеон II, проф. Галин Цоков – министър на образованието, маестро Найден Тодоров – министър на културата, д-р Петко Николов – министър на икономиката. Специални поздравителни адреси имаше от Негово Превъзходителство г-н Тодор Стоянов – посланик на Р България в Италия, от Нейно Превъзходителство г-жа Урсула Хофтер Зуколи – посланик на Суверенния Орден на Малта и Родос в България, както и от г-н Джовани де Лука – почетен консул на Република България в Сицилия, Италия.

Както отбелязаха домакините на заключителното научно събитие в Месина, присъствието на Н.Пр. посланик Тодор Стоянов подчертава огромното значение, което българската държава отдава на развитието на образованието и науката в тази относително малка по размери, но съизмерима с най-добрите в културно отношение държави в света.

Събитието се проведе с благословението на Негово високопреосвещенство Западноевропейски митрополит Антоний.

Всъщност Пътуващият семинар се проведе в пет дни и събра в Сицилия на едно място учени от България и Италия, за да обсъдят актуални теми, свързани с образованието, науката, сигурността, културно-историческото наследство. И да се дискутират пътищата за разширяване на културното разбиране между двата народа.

 

„За нас е чест да бъдем заедно в този ден с колегите от Месина и да открия пленарната сесия, посветена на нашите българо-сицилиански взаимоотношения в науката, културата, човешките отношения“. С тези думи проф. д.ик.н. Стоян Денчев откри форума и като модератор даде думата на пленеристите проф. Боряна Бужашка с доклада „Българо-ватикански отношения в периода 1975-2009 г. по документи, съхранявани в Дипломатическия архив на МВР на България“ и проф. Венцислав Велев с доклада „Кратък преглед на някои от по-значимите моменти в българо-италианските политически и културни отношения“.

Проф. Массимо Вилари, ръководител на катедра по културни изследвания в университета в Месина, представи доклада „Културни комуникации и междукултурен диалог: Сицилия като кръстопът на цивилизациите“. Той разгледа историческите аспекти на културния обмен в региона. Други теми, които бяха акцент в дискусиите, бяха образователният туризъм в контекста на опазването и устойчивото развитие на културното наследство, визуалната култура, професионалната компетентност като фактор за подобряване на качеството на образованието, библиотеките, изкуственият интелект и националната сигурност, интеграцията на теорията на бифуркациите и теорията на катастрофите за противодействие на враждебен изкуствен интелект и математическите модели във военните тактически системи и др.

УниБИТ като пазител на духовността и културното наследство не подмина в семинарната си програма първия университет в Сицилия – университета в Катания, основан през 1434 г. от Алфонсо V Арагон. Спирка в научноизследователската дейност на учените от УниБИТ на острова беше и университетът в Палермо, където се обучават 50 000 студенти. Делегацията на УниБИТ посети уникалните бижута в подножието на вулкана Етна, градчетата Чефалу и Таормина, Античния театър от 3. век пр. н. е., откъдето крайбрежието на Йонийско море се разкрива като в живописна картичка, бароковата перла Ното, който догодина ще бъде столица на културата на Европа и шоколадовата столица на Сицилия -Модика.

Финалът на научноизследователското пътешествие бе в Саракуза – древния град на Архимед – философ, изобретател, баща на непреходното възклицание „Еврика“.

„Еврика!“, възкликнаха учените от УниБИТ, откривайки колеги и приятели в Сицилия, с които начертаха нови хоризонти в науката и образованието в Италия и България.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 иван петков

    4 1 Отговор
    НАШИТЕ МАФИОТИ ОТ БИБЛИОТЕКАРСКИЯ ЩЕ СЕ СРЕЩНАТ С МАФИОТИ ОТ СИЦИЛИЯ, РОДИНАТА НА МАФИЯТА. ИМА И ПРИВЕТСТВИЕ ОТ БЕЗДАРИЕТО НАЙДЕН ТОДОРОВ С ДВЕТЕ КУПЕНИ ДИПЛОМИ ОТ ЧАСТНИЯ НБУ, КОЙТО СЕ ПРАВИ НА МАСОН И НА ДИРИГЕНТ , НО НЕ СТАВА ЗА НИЩО!