Last news in Fakti

26 Юни, 2024 05:05 549 0

Гласът на писателя Димитър Димов отново звучи в дома му в София

  • димитър димов-
  • писател-
  • годишнина

На 25 юни се навършиха 115 години от рождението на автора на "Тютюн" и "Осъдени души"

Гласът на писателя Димитър Димов отново звучи в дома му в София - 1
Снимка: БГНЕС

Гласът на писателя Димитър Димов отново звучи в дома му в София, предаде БНТ.

Така в къщата музей на писателя ще бъде отбелязана 115-ата годишнина от неговото рождение. Посетителите могат да го видят и в една по-различна светлина чрез изложбата "Димитър Димов като художник".

Аудиозаписът, който оглася дома на Димитър Димов, е урок по френски език, записан от самия него на домашния магнетофон през последната година от живота му.

Прочетените френски фрази съвпадат с тези върху ръкописите, които и до днес стоят на бюрото му - с типичния му почерк с наклон наляво. Заедно с цигарите му "Слънце", кибрита и очилата са непокътнати вече повече от 50 години.

Атанас Капралов, директор на Национален литературен музей: "Той просто е един полифоничен ум, който е реализиран в страшно много посоки и като писател, и като учен, и както виждате той е рисувал, а ние Националния литературен музей и къща музей "Димитър Димов" показваме винаги всеки път нови елементи от неговия разностранен талант."

Стоян Чобанов, къща-музей "Димитър Димов" в София: "Един негов съученик казва: Рисуваше и с лявата, и с дясната ръка и той вика нарисува една карикатура с лявата ръка и една с дясната и ние после ги изрежем и като ги сложим една върху друга, те се абсолютно припокриват. Представяте ли си какъв талант."

Художник, фотограф, ветеринарен лекар, писател - светът на Димитър Димов е необятен. Но в дома му са скрити много истории за неговия живот и чакат да бъдат разказани.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА