23 Февруари, 2014 10:29 1 353 0

Прощаваме се с Джоко Росич на 26 февруари

  • джоко росич

Поклонението пред един от най-обичаните ни актьори Джоко Росич ще бъде на 26 февруари от 11.00 часа в църквата „Свети Седмочисленици" в столицата. Погребението на актьора ще е от 14.00 часа на Централните софийски гробища.

Легендарният актьор си отиде от този свят на 21 февруари - само няколко дни преди да навърши 82 години. В края на януари Джоко Росич претърпя тежка мозъчна операция.

"И Джоко го отнесе черният кон. Колко малко читави хора оставят спомени!", написа в социалната мрежа министърът на културата Петър Стоянович.

В некролога за харизматичния актьор и кино легенда Джоко Росич /1932 - 2014/, издаден от Министерството на културата, се казва: "Българската култура претърпя поредната невероятно тежка загуба - прощаваме се с любимия на поколения българи киноартист, изиграл десетки запомнящи се роли в много от шедьоврите на българското кино, които отдавна са заели достойно място в неговия "Златен фонд". Джоко Росич обаче бе актьор и от висока, европейска класа, той би бил гордост за всяка една нация и трябва да сме признателни, че той беше сред нас. Ще го запомним и като човек на честта, на дадената дума, той никога не предаде приятелите си, не изневери и на принципите си".

В писмото до семейството и близките на Джоко Росич председателят на Народното събрание Михаил Миков изразява своите най-искрени съболезнования и съчувствие.

"С дълбока скръб приех тъжната вест за кончината на големия, обичан от поколения българи Джоко Росич. Скърбим за неповторимия български актьор с ярък и неподправен талант. С характерното си присъствие той изгради десетки незабравими образи, в които вложи цялата си артистична сила, мъдрост и обаяние. За тези свои завладяващи образи в знакови за филмовата ни история екранни произведения като "Сватбите на Йоан Асен", "Хан Аспарух", "Време разделно", "Златният век", "Капитан Петко войвода", той получи топлото признание и обич на публиката", пише в съболезнователния адрес председателят на българския парламент.

"И в живота, и в изкуството, Джоко Росич следваше високи идеали, беше рицар на честта и на достойнството. Ненадминатите му артистични превъплъщения ще останат сред най-високите достижения в българското филмово изкуство", се казва още в съболезнователното писмо.

"България загуби велик човек и гениален самороден талант. Вярвам, че неговият неповторим глас, дълбок като Балкана, ще продължи да звучи в сърцата на всички, които са усетили силната емоция в изречените от него думи: "Ех, Йовано, Йованке, сърце мое", пише премиерът Орешарски в съболезнователен адрес до семейството и близките на Джоко Росич. Той отбелязва, че харизмата на атьора, с която той обогатяваше всеки свой образ в киното, ще вдъхновява и занапред младите артисти. "Неговите роли са неделима част от вечни български филми като "Хан Аспарух", "Капитан Петко войвода", "Баща ми бояджията", "Езоп". Големият талант на Джоко Росич ще пази винаги спомена за него, той е личност, която не се забравя", изтъква министър-председателят.

"Джоко Росич беше не само брилянтен артист с неизчерпаем талант, но и човек, който ще остави дълбока следа и спомен в нас с добротата и честността, които неизменно носеше в себе си. Поклон пред светлата му памет!", написа Бойко Борисов в съболезнователния си адрес.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА