18 Март, 2014 14:08 1 802 0

Култов спектакъл на Явор Гърдев се качва на сцена "Сълза и смях"

  • явор гърдев-
  • "почти представление"-
  • итън коен-
  • "сълза и смях"-
  • открита сцена-
  • михаил билалов-
  • георги стайков

Почти представление връща в афиша невероятните превъплъщения на Михаил Билалов Георги Стайков

Култов спектакъл на Явор Гърдев се качва на сцена "Сълза и смях" - 1
Михаил Билалов (вдясно) и Георги Стайков като две превъплъщения на Господ в спектакъла на Явор Гърдев.

Култовият спектакъл на Явор Гърдев „Почти представление” с автор Итън Коен се връща в столичния афиш. Постановката, която е последната засега режисьорска работа на Гърдев на родна сцена, беше в репертоара на Младежкия театър, откъдето бе извадена скоро след инцидента по време на гострол на фестивал в Пловдив миналото лято. Тогава падна чига от оборудването и рани трима сценични работници.  

Сега благодарение на продуцентска къща "Bright Light Entertainment" онези, които не са успели да видят спектакъла със страхотен актьорски екип начело със звездите Михаил Билалов и Георги Стайков, вече ще имат изключителната възможност да го гледат на открита сцена „Сълза и смях”. Първото представление е на 1 април от 19.00 часа.

Три едноактни сатирични пиеси и три поеми са обединени в спектакъла „Почти представление”. Авторът им е едната половина от звездното дуо братя Коен - Итън Коен, носител на четири Оскара и девет номинации за Оскар. „Фарго“, „Няма място за старите кучета“, „Да отгледаш Аризона“, „Бартон Финк“, „Изгори след прочитане“ – това са само част от филмите на братя Коен - икони в съвременното кино.

Продуцентът на проекта Асения Стайкова, заедно с режисьора Явор Гърдев, освен асовете Георги Стайков и Михаил Билалов са поканили актьорите Анастасия Лютова, Иван Несторов, Станка Калчева, Искра Донова и младите Леарт Докле, Юлиян Петров, Елена Телбис, както и малките Виктория Лакова и Мартин Лаков. Сценографията е на Чавдар Гюзелев, костюмографията на Даниела Олег Ляхова, музиката на Калин Николов. Преводът е на пиесите и поемите е на Жозеф Бенатов.

В трите едноактни сатирични текста на Итън Коен, които се поставят за първи път в България,  темата е адът на земята и след това.

В „Чакане“ един мъж се изправя срещу несигурно бъдеще на несигурно място, което прилича на обикновена чакалня … за рая или ада. Умира ли надеждата, ако сме мъртви? Неговата тревожност и отчаяние ни препращат към творбите на Кафка, Сартр, Бекет и Пинтър.

В „Четири пейки” се сблъскваме с необичайната среща между добронамерен тексасец и англичанин от тайните служби. Тази среща променя и двамата, но само единият оцелява.

В „Дебат“ властният и нетърпящ възражения старозаветен Бог безмилостно обижда новия Бог на любовта. Злобните нападки завършват с неочаквано възмездие. Всички последвали обрати и промени на гледната точка – в това се включват дори и зрителите – водят до конфликти, които са не по-малко смешни от първоначалния дебат.

Умни, смешни и провокативни, тези текстове разкриват една неочаквана страна от големия талант на Итън Коен.
Спектакълът не се препоръчва за деца под 16 години.

"В нашето представление се случва среща на възможно най-високо равнище с цел обсъждане на възможно най-важните въпроси: Този, чието име е забранено да споменаваме напразно среща Онзи, чието име е забранено да споменаваме напразно. Какво повече?", шеговито коментира режисьорът Явор Гърдев.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА