Last news in Fakti

25 Март, 2014 15:22 4 829 0

Папата прие Ръсел Кроу и благослови филма "Ной"

  • папа франциск-
  • ръсел кроу-
  • "ной"-
  • филм-
  • ватикана-
  • всемирния потоп

Лентата на Дарън Аронофски за всемирния потоп предизвика много спорове още преди премиерата си

Папата прие Ръсел Кроу и благослови филма "Ной" - 1
Ръсел Кроу в ролята на Ной. Снимка: АП/БТА

Холивудският актьор Ръсел Кроу, изпълняващ главната роля във филма на Дарън Аронофски „Ной“ (Noah), най-сетне успя да се срещне с папа Франциск, който благослови филма с библейски сюжет, съобщи „Дейли Мейл“. Това бе третият опит на звездата от „Гладиатор“ да се срещне с главата на Римокатолическата църква - предишни две срещи миналата седмица бяха отменени от Ватикана в последния момент. Молбите за аудиенция Кроу изпращаше чрез Туитър, като предлагаше на понтифика да гледа филма и двамата да го обсъдят.

"Светият отец е много последователен в своите думи и дела“, коментира актьорът, добавяйки, че поканата е голяма чест за него. Като се имат предвид споровете, които се разгоряха около лентата още година преди излизането й на екран, самият факт, че създателите са поканени във Ватикана, е особено важен.

През октомври 2013 г., когато „Парамаунт“ показа предпремиерно „Ной“ в присъствието на представители на различни религиозни общности, филмът провокира нееднозначни реакции сред зрителите. Той бе разкритикуван заради свободното боравене с библейския текст, както и заради сцените, в които Ной е пиян.

В резултат на това от киностудиото предложиха филмът да се премонтира, което пък създателите му не приеха. В средата на февруари 2014 г. стана известно,че Аронофски е убедил компанията на екраните да се пусне режисьорската версия.

Филмът получи негативни оценки и в някои мюсюлмански страни, тъй като в ислямските традиции Ной се приема за първия от петимата пророци на Аллах, които не бива да бъдат изобразявани. Катар, Бахрейн и ОАЕ Катар отказаха да разпространяват лентата, очаква се ъсщото решение да вземат регулаторните органи и в Египет, Йордания и Кувейт.

Ръсел Кроу е убеден, че творбата, която разглежда легендата за всемирния потоп и Ноевия ковчег като субективна човешка история, ще се хареса на вярващите. Според него, Аронофски се е отнесъл с голямо уважение към задачата си. Освен Кроу във филма участват звездите Антъни Хопкинс, Ема Уотсън, Дженифър Конъли.

Ной“ е най-високобюджетният проект на Дарън Аронофски: за снимките са били похарчени около 130 милиона долара.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА