25 Април, 2014 17:32 663 0

Популярни музиканти поискаха по-добър Закон за авторското право

  • "музикаутор"-
  • закон за авторското право-
  • петър стоянович-
  • промени

Министърът на културата Петър Стоянович пое ангажимент за нова среща, на която да бъдат обсъдени проблемните звена в ЗАПСП

Днес представители на Министерството на културата имаха среща с популярни български музиканти – членове на „Музикаутор“, на която бяха внесени предложения за промени в Закона за авторското право и сродните му права (ЗАПСП).

В дискусията взеха участие министърът на културата Петър Стоянович, зам.-министърът на културата Васил Василев, ръководството на „Музикаутор“, Румен Бояджиев, Виктория Терзийска, Георги Енчев, Кирил Маричков, Живко Колев, Ясен Козев, Стоян Михалев, Васил Гюров и др.

Обединени около посланието „За ВЪЗРАЖДАНЕ на българската култура“, творците застанаха зад каузата да бъдат създадени стабилни законови предпоставки за развитието на българската култура. Те символично връчиха папирус на министъра и на неговия заместник, в който се посочват проблемните звена в закона, свързани с кабелното препредаване, възнагражденията от частно копиране и регламентът по одобряването на тарифи.

Направени бяха предложения за солидарна отговорност, която да носят залите по отношение на концертите, и децентрализация при проверките за спазването на авторски права при публично изпълнение на музика. Авторите изразиха надежда, че ще могат да припознаят Министерството на културата като свой партньор, а не само като медиатор.

Нетрадиционният позитивен начин за общуване с държавните органи е продиктуван от желанието на „Музикаутор“ в България да се създаде оптимален механизъм за защита на авторските права, съобразен с работещите европейски практики, коментират представителите му.

Министър Стоянович пое ангажимент да се запознае с връчените предложения за промени в закона и след две седмици да бъде инициирана нова среща, на която да бъдат обсъдени проблемните звена в ЗАПСП.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА