Last news in Fakti

25 Април, 2014 18:49 4 144 5

Макетът за паметник на Калоянчев стресна бургазлии

  • паметник-
  • георги калоянчев-
  • бургас-
  • георги чапкънов

Автор на проекта е известният скулптор Георги Чапкънов

Макетът за паметник на Калоянчев стресна бургазлии - 1
Снимка: e-Burgas

Известният български скулптор Георги Чапкънов-Чапа ще представи тази вечер в Бургас макет на бъдещия паметник на големия актьор Георги Калоянчев, който е роден в морския град. Това ще стане преди откриване на изложбата на Чапкънов в Бургаската художествена галерия "Петко Задгорски".

Тогава ще бъде обявена и общоградска инициатива за изграждане на паметник на почетния гражданин на Бургас Георги Калоянчев, която е на „Обществен дарителски фонд – област Бургас” съвместно с Дружество на художниците – Бургас, каза за Радио „Фокус” - Бургас председателят на фонда Георги Николчев. ”Калоянчев е не само бургазлия, но той е личност, обичана от поколения, космополитна. Човек, който е дал много на българския народ. Трябва да се гордеем, че той е от Бургас, и всичко, което е създал го е свързвал и с Бургас“, коментира той.

Идеята е скулптурата на Георги Калоянчев да е в Морската градина, от едната страна на Летния театър, за да се изправи срещу статуята на друг наш голям артист бургазлия - Апостол Карамитев. „Днес само ще представим тази идея и пластиката на проекта, която е направена от Георги Чапкънов”, уточни Николчев. Той каза още, че инициативата подкрепят артисти от бургаския драматичен театър, от операта и кукления театър. Тепърва ще се събират средства за израждането на скулптурата.

В инициативния комитет за изработвенато на паметника се включват всички културни институции в града, неправителствени организации, граждани и представители на бизнеса.

Георги Чапкънов е известен като автор на статуята на Света София в центъра на столицата и на Петко и Пенчо Славейкови на едноименния площад. Преди години той създаде бюст на Федерико Фелини, за който му позира великият италиански режисьор.

Проектът за паметник на Калоянчев обаче не изглежда вдъхновяващо, поне ако се съди от макета, и бе с право обруган в социалната мрежа. В него няма нищо от достолепието и чара на оригинала, а по-скоро прилича на анонимен смачкан човечец, който дори изглежда жалък и смотан.

„Дори не искам да си представям кое хубаво място ще загрозят с тази скулптура, обратнопропорционална на неподправената красота, с която грееше талантът на Калоянчев в кино и театралното изкуство”, пише потребител с никнейм Бургазлия след публикацията за проекта със снимка на макета в интернет форума на e-Burgas.

„Много, много, много съм изненадан. Не съм очаквал, че Чапкънов ще роди подобно чучело. Това е типова фигура в сталински стил, на която е сменена главата. Ако си вдигне ръката да сочи „правилната посока“, може да мине и за Георги Димитров. Безобразна идея!”, коментира друг. Трети реагира кратко: „Думи нямам!“.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 мечока

    1 2 Отговор
    Георги Калоянчев винаги е бил вулгарна и просташка особа. За да прилича това на статуя на "голямата българска свиня", която бе наложена като модел по времето на комунизма, трябва да се издуе лицето като на глиган, очите да придобият лукав вид, а също и да се пусне щкембе !

    Коментиран от #2

  • 2 Монго

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "мечока":

    Абе ти "чуваш" ли се какво си написал...
  • 3 Rangel

    0 0 Отговор
    Чапкънов е правил Ленин, Людмила Живкова и още много други, нормално е и Калоянчев да го направи „по навик“ като комунист...
    Комунизма оставя трайно последствие в главите на някои скулптори. https://komunistart.wordpress.com/2012/07/16/%D0%B7%D0%B0%D1%89%D0%BE-%D1%81%D0%BA%D1%80%D0%B8%D1%85%D0%B0-%D0%BB%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%BD-%D0%BD%D0%B0-%D0%B3%D0%B5%D0%BE%D1%80%D0%B3%D0%B8-%D1%87%D0%B0%D0%BF%D0%BA%D1%8A%D0%BD%D0%BE%D0%B2/
  • 4 irissa

    0 0 Отговор
    той ще се обърне в гроба си, ако види как са го окарикатурили.Най достойно ще бъде ако Чапа се оттегли от задачата и каже, че не се е справил...има такива моменти....ще бъде разбран, отколкото тази "шушумига" да краси града
  • 5 тодор

    0 0 Отговор
    чапкънов не е особено надарен скулптор. за сметка на това обаче обича да се натрапва.