Last news in Fakti

30 Април, 2014 12:22 1 084 0

Канада пише книга за българин

  • теодор ушев-
  • канада-
  • аниматор

Книга, посветена на Българския аниматор Теодор Ушев ще бъде издадена в началото на май в Канада. Автор на  изданието е изпълнителният директор на Канадския филмов институт Том Максорли.

Книгата носи заглавието  Тъмно огледало: Филмите на Теодор Ушев /Dark Mirror : THE FILMS OF Theodore Ushev/.

Идеята за създаването й е провокирано от интереса към световния успех на българина, който прави шеметна международна  кариера в областта на рисуваното късометражно кино в последните 10 години.

Издаването на „Тъмного огледало“ беше отбелязано със специално организирано в канадската столица Отава събитие , прожекция на филми на Ушев и пърформанс на живо с негово участие, на което присъстваха различни представители на световната анимация.

Книгата акцентира върху творчеството и моменти от работата по филми и други визуални  проекти на  българския аниматор, който само за няколко години успява да стане познато име първо в Канада, по-късно и в света.

„Силните и иновативни филми на Теодор Ушев представляват една от най- впечатляващите и  авторитетни посоки на работа в съвременното канадско визуално изкуство“, пише Максорли в представянето на книгата.  
Книгата  вече се работи в продължение на месеци, когато авторът съобщава за това на Теодор. Моли го за снимки и серия от телефонни интервюта с него, които завършват седмици преди самата премиера на книгата, която ще се състои на 2 май в Отава, Канада. 

Теодор Ушев /1968/е български аниматор. От 1999 г. живее и работи в Канада. Носител е на много международни награди за късометражно кино и анимация. Преподава и провежда различни уъркшопове и майсторски класове в повече от 20 университети и фестивали по света. През декември м.г. е номиниран за холивудските награди Ани, в които се състезава с най-новия филм за Мики Маус.  Последният му филм Глория Виктория е в челната десятка на филмите, които в началото на 2014 се бориха за Оскар.  В края на юни 2014 в Пловдив Теодор ще открие първата си в България изложба плакат.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА