Last news in Fakti

3 Май, 2014 20:05 1 111 0

Ново издание на знаменит роман на Труман Капоти

  • труман капоти-
  • хладнокръвно-
  • роман-
  • колибри

„Хладнокръвно“ – знаменития документален роман на Труман Капоти, считан и от широката публика, и от критиката за шедьовър има ново издание на български език.

Първообраз на жанра „истински престъпления“, „Хладнокръвно“ (превод: Катя Гончарова, стр. 368, цена: 18 лв) разкрива хронологията на едно от най-необяснимите и сурови убийства в историята на Америка. Авторът изследва дълбините на престъпното съзнание със смразяваща проницателност и емпатия, въвеждайки читателя в психологическите аспекти на изтребването на четиричленно семейство в Канзас. По мотиви от романа през 2005 г. е създадена биографичната драма „Капоти“, за която покойният вече Филип Сеймур Хофман, превъплътил се в образа на скандалния писател, печели най-високото филмово отличие.

„Никога няма да разберете какво ми причини „Хладнокръвно“. Разкъса ме до мозъка на костите и за малко да ме убие“, признава Труман Капоти, след като завършва образцовия си документален роман. „Хладнокръвно“ е сред онези брилянтни произведения на американския творец, отразяващи истината за желанията, за чиито последствия никога не можем да бъдем готови, за сладостта на невинността, която, веднъж изгубена, е завинаги изгубена, както и за невидимите травми от детството, белязали човешката участ завинаги.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА