Last news in Fakti

15 Май, 2014 14:58 654 0

6 автопортрета на Анди Уорхол продадени за $ 30 млн.

  • анди уорхол-
  • картини-
  • ню йорк

Търсенето на модерно изкуство в момента е много солидно, смята експерт от Сотби`с

Шест автопортрета на Анди Уорхол, нарисувани година преди смъртта на художника, бяха продадени за $ 30 млн., съобщи Би Би Си.

Платната бяха част от търг за следвоенно и съвременно изкуство на аукционната къща „Сотби`с“ в Ню Йорк. Те изобразяват артиста в различни цветове, на фона на празни пространства. Според специалистите автопортретите са рисувани през 1986 г., само няколко месеца преди смъртта на Уорхол. Те бяха продадени с точни указания за това как и на каква височина трябва да бъдат поставени.

Автопортретите бяха първоначално оценени на $ 20 млн. и получената за тях цена се смята за сериозен успех.

Художникът е най-популярният представител на движението поп-арт, а неговите произведения отдавна са знакови за американската култура и общество.

За рекордна сума бе продадена и статуя на Попай моряка, направена от скулптора Джеф Кунс. За нея бяха платени $ 28,5 млн., което надхвърли първоначално очакваната цена от $ 25 млн.

Скулптурата  бе закупена от собственика на верига от казина в Лас Вегас Стийв Уин. Той заяви, че произведението на изкуството ще бъде поставено на показ в едно от неговите казина.

Според Алекс Ротър, началник в отдела за следвоенно изкуство на  „Сотби`с“, търсенето на модерно изкуство в момента е много солидно, като все повече инвеститори искат да се сдобият с произведение, създадено от модернистични творци.

Това се доказва и от вчерашния търг за следвоенно изкуство на аукционната къща „Кристи`с“, проведен също в Ню Йорк, който разби всички рекорди, събирайки постъпления от $ 744 млн. На него отново бяха продадени две от произведенията на Анди Урхол, на обща цена от $ 100 млн.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА