9 Август, 2014 11:37 2 748 0

България се нуждае от специална носилка за заразно болни

  • ебола-
  • носилка-
  • заразно болни-
  • вирус

Засега обаче няма опасност смъртоносният вирус да стигне до нас, уверяват специалистите

България се нуждае от специална носилка за заразно болни - 1
В такава носилка от испанското Министерство на отбраната транспортираха заразилия се в Либерия мисионер. Снимка: АП/БТА

България се нуждае от поне една специална носилка за транспортирането на заразно болни пациенти, които трябва да бъдат изолирани от околната среда. На фона на разпространението на смъртоносния вирус Ебола стана ясно, че в страната такава няма, съобщи бТВ в свой репортаж.

САЩ вече прибраха двама свои граждани, заразени с вируса – д-р Кент Брантли и социалния работник Нанси Райтбол. Същото направи и Испания със 75-годишен мисионер, заразил се в Либерия.
Транспортирането до болницата и на тримата стана чрез специална носилка, наподобяваща барокамера със собствено въздушно захранване. Лекарите във Военно-медицинска академия настояват такава да има и у нас. „Трябва да има такова нещо в България и се надявам да се преборя за закупуването на една такава носилка, не дай си Боже да ни сполети беда”, заяви пред бТВ началникът на Клиниката по инфекциозни болести във ВМА проф. Камен Плочев.

Засега няма опасност вирусът да стигне до България, успокояват лекарите и властите. Той се предава от човек на човек, само ако помежду им има контакт - чрез слюнка, кръв, семенна течност, пот. Летище София следи пътниците с термокамери, по сухопътните граници има изолатори, кратки маршрути за линейки и план за транспортиране до болница. „На практика и за България, и за Европа няма промяна в ситуацията, продължавам да твърдя, че заради изключително занижените ни контакти с тези държави рискът за нас е малък”, категоричен бе националният здравен консултант д-р Ангел Кунчев.

България е готова да реагира срещу Ебола

Д-р Кунчев и проф. Плочев са категорични, че в България има условия за изолиране на пациенти с вируса Ебола, ако има съмнение за такива. „Имаме познания, имаме екипи, имаме и място за изолация. Нямаме това, което нямат и другите – нямаме лекарства. Ако има оплаквания от симптоми на този вирус, можем веднага да реагираме и да изолираме”, увери началникът на Инфекциозната клиника във ВМА.
Националният здравен консултант подчерта, че има възможност за бърза реакция на територията на цялата страна. „Разбира се, че разполагаме с екипировка – както на централно ниво в Инфекциозна болница, така и във всяка една Районна здравна инспекция има изолационни костюми, които позволяват пълна изолация. Филтрите на дихателните маски не пропускат вирусни частици, колкото и малки да са те, така че има възможност да се работи в условия на високорисково заболяване”, обясни д-р Кунчев. По думите му, най-добрите изолационни мерки са във ВМА.

А превантивни мерки?

България е сред няколкото европейски държави, които все още не са предприели никакви специални превантивни мерки срещу разпространението на вируса, посочи европейският комисар за здравеопазването Тонио Борг. Той определи риска за Европа като „крайно малък”, но много държави членки решиха да подготвят здравните си системи за действие в случай на нужда. Повечето препоръчаха на своите граждани да не пътуват в четирите засегнати от епидемията африкански страни – Сиера Леоне, Гвинея, Либерия и Нигерия. Изключение правят България, Швеция, Дания, Полша, Унгария.

В петък редица страни предприеха мерки, за да възпрепятстват разпространяването на вируса на своя територия, а Световната здравна организация определи епидемията като „извънредна ситуация за общественото здраве в световен мащаб”.

Според д-р Ангел Кунчев по-специални превантивни мерки не са необходими. „Винаги има възможност да се разгърне по-висок надзор на тези заразни болести. Аз разбирам желанието на хората да се спре нещо на границата, само че при заразните болести това е много трудно. В момента е по-важен изходящият контрол в засегнатите страни – той е въведен”, посочи националният здравен консултант.

„При инкубационен период от 20 дни да хванеш някой на границата с развито заболяване е минимална. Ако бъде хванат такъв (ние сме направили организацията), ще бъде разпознат като заболяване, ще бъде изолиран, ще се направят необходимите изследвания, но това е много малко вероятно”, увери той.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА