Last news in Fakti

15 Септември, 2014 08:00 14 398 0

9 шокиращи приказки

  • приказки-
  • братя грим-
  • шарл перо

Това са класически приказки, пристигнали в обработен вариант до нас, но които в оригинал звучат наистина ужасяващо

Детските приказки винаги са се смятали за невинни истории за подрастващи. Истината е обаче, че ако някой възрастен се зачете по-подробно в по-древните от тях, може да открие потресаващи разкази за убийства, кръвосмешение и канибализъм. Ние сме свикнали да възприемаме братя Грим като велики разказвачи на приказки, но през 19-ти век те са били считани за едни от най-скандалните автори в Европа, заради своите фантастични и изпълнени с жестокост истории. Шарл Перо пък е редактирал доста от оригиналните варианти на своите народни приказки, за да не бъдат те твърде шокиращи. Ханс Кристиан Андерсън пък е влагал болката от собствения си труден живот в своите разкази. Поради тази причина и прочетени на по-напреднала възраст, някои  приказки могат да ви се сторят изключително мрачни и обезпокоителни. За това ние ви предлагаме и списък на 9 от най-шокиращи приказки.

Магарешката кожа

Във варианта, написан от Шарл Перо, приказката разказва за принцеса, която бяга от дома си, защото баща й иска да я омъжи за грозен принц. В оригиналната версия обаче, кралят всъщност е луд, който иска да се ожени за дъщеря си. За това и за да избегне евентуално кръвосмешение принцесата се облича в магарешка кожа и бяга от двореца. Във външния свят тя се изхранва като слугиня, докато все пак не печели любовта на красивия принц.

Червената шапчица

На пръв поглед много детинска, но всъщност изключително жестока приказка. Шарл Перо е първият, който описва историята на вълка, който изяжда бабата, а след това подмамва и нейната внучка. В оригиналния си народен вариант, приказката е звучала още по-брутално. В нея вълкът разкъсва бабата, оставяйки парче месо и чаша кръв. Когато внучката пристига, вълкът първо я подлъгва да изяде месото и кръвта на бабата и чак след това я изяжда. Братя Грим решават да внесат хепи енд. Вълкът изяжда бабата и внучката, но смелият ловец разпаря корема на животното, за да ги измъкне живи. В последствие той го зашива, поставяйки преди това камъни в него, за да може вълкът да умре в изключителни мъки.

Малката русалка

Една от най-потискащите приказки на Андерсън. В нея русалката позволява на морската вещица да й отреже езика, за да може да тя да й даде крака. Тя среща принца, когото преди това е спасила от корабокрушение и през цялото време се опитва да спечели любовта му. Тя обаче не може да говори, а всеки път щом пристъпва с краката си изпитва ужасни болки. В крайна сметка принцът се влюбва в друга и за да върне живота си русалката трябва да го убие. Тя обаче отказва да го направи и се превръща в морска пяна.

Синята брада

Приказката е вдъхновена от живота на серийния убиец барон Жил дьо Ре. В нея стар благородник, отблъскващ жените със синята си брада, успява да склони своята съседка да му даде за жена една от дъщерите си. Той й повелява всички ключове от своя замък, но й забранява да отваря една определена стая. Момичето не издържа на любопитството и отваря стаята, а там, окачени по стените висят телата на всички бивши жени на благордника, които той преди това е убил. Синята брада се завръща и се опитва да убие жена си, но нейните братя я спасяват и убиват престъпника.

Рапунцел

Братя Грим разказват за бременна жена, на която страшно й се ядяло ряпа. Мъжът й се уплашил, че тя може да умре от желание и за това се опитал да й набере ряпа от съседната градина. Оказало се, че тя е на магьосница, която се съгласила да позволи на мъжа да вземе от нейната ряпа, само ако той и даде в замяна предстоящата си да се роди дъщеря. Незнайно защо той се съгласил да размени дъщеря си за ряпата. Магьосницата затворила момичето в голяма кула. То пораснало красиво и с огромна коса. В крайна сметка красив принц се опитал да я спаси от нейния затвор, изкачвайки се по косата й, но магьосницата го блъснала от върха на кулата, а той си избол очите на тръните под нея. Той се лутал с години сляп из гората, докато не срещнал Рапунцел, която магьосницата била прокудила в пущинака. Тя се разплакала върху очите му, а сълзите й върнали погледа на принца.

Али Баба и 40-те разбойника

В тази арабска приказка от „1001 нощи“, бедният Али Баба по случайност намира пещерата, в която съкровището си укрива най-страховитата престъпна банда на древността. Той открадва една част от него, като разказва за случая на брат си. Брат му също отива до пещерата, но бива намерен и убит от бандитите. Те откриват, че именно Али Баба е откраднал съкровището им и се готвят да го убият. Техният водач се преоблича като търговец на масло, а разбойниците се скриват в делви. Така предрешени те успяват да се промъкнат в дома на бедняка. Неговата слугиня обаче разкрива техния план. Тя убива бандитите в делвите, като ги залива с вряло масло, а техният вожд лично пронизва с ятаган. За награда Али Баба жени слугинята за сина си.

Спящата красавица

Повечето от нас познават версията на братя Грим, която завършва с целувка и сватбата между принца и принцесата. Версията на Шарл Перо е малко по-различна. В нея принцът събужда красавицата, но не се жени веднага за нея. В продължение на години те се срещат тайно, защото той се опитва да я скрие от майка си, която е човекоядка. Едвам щом става крал, той открито признава любовта си и се жени за принцесата, като им се раждат две деца. В последствие заминава за война, а майка му заповядва на иконома си да убие и да сготви кралските деца. На него сърце не му дава да го направи и залъгва кралицата с месо от  сърна и агне. Когато разбира за измамата, тя решава да сготви принцесата, двете деца и икономът в един огромен казан. Точно тогава кралят се завръща, а злата жена от яд се хвърля сама в казана. Има и по-древни версии на приказката, според които принцът първоначално въобще не събудил принцесата. Той се възползвал сексуално от нея в продължение на години, през които тя му родила двете деца. Тя се събудила едва когато едно от децата целунало раната на пръста й.

Хензел и Гретел

Тази приказка си е истински филм на ужасите. Мащехата на Хензел и Гретел ги мрази и успява да убеди баща им да ги убие. Той се опитва да го направи като ги изоставя сами в гората. Там те попадат в дома на зла вещица, която започва да ги угоява, за да надебелеят и да може да ги изяде по-сочни. Понеже недовижда, тя опипва пръстите им, за да разбере дали са надебелели. Те я залъгват като й подават един малък кокал от бут, който тя им е дала за ядене. В крайна сметка я убиват, след като я бутат в пещта, която тя е подготвила, за да ги сготви.

Пепеляшка

Според по-разпространения вариант на приказката, бащата на Пепеляшка умира, оставяйки я сама с нейната мащеха и двете й доведени сестри, на които прощава в края. Не е така и според версията на братя Грим. В нея бащата е жив, но постепенно и той започва да унижава дъщеря си, а финалът е особено кървав. В него, за да могат да обуят стъклената обувка, злите сестри режат парчета месо от петите си. Първоначално принцът се подлъгва, но разбира, че са го измамили, когато вижда окървавената обувка. Според още по-страшна версия, в края Пепеляшка не прощава на сестрите си. Те биват наказани да танцуват до смърт, обути в обувки от нажежен до червено метал.

 


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА