30 Октомври, 2014 21:32 1 287 0

Пикът на грипа се очаква след 2 месеца

  • грип-
  • вируси-
  • пневмония-
  • ваксини-
  • проф. тодор кантарджиев

Освен противогрипни ваксини специалистите препоръчват и ваксина срещу пневмония

Изолирани са първите грипни вируси за тази година, съобщи БНТ в свой репортаж, позовавайки се на информация от Националния център по заразни и паразитни заболявания. Става дума за 4 случая за грипен вирус тип Б, но се очаква в разгара на сезона да се разпространят най-вече вирусите от А група, включително и известния свински грип.

Няма нови вируси, които да тревожат: и миналата година първите засечени бяха от групата на Б, но после започнаха да преобладават тези от А група – „Калифорния“ и станалият известен като свински грип. Преди 2 години най-разпространен беше Б, за който най-характерното е, че е нечувствителен към по-старите противогрипни препарати. Кой вирус ще надделее сега е все едно – и двата типа могат да са еднакво тежки.

Проф. Тодор Кантарджиев – директор на НЦЗПБ, обясни: „Обикновено симптомите са еднакви – просто при грип трябва да се пазят най-много бременните, децата и възрастните хора с хронични заболявания, които би било добре да се ваксинират“.

Разпространението, започнало сега, ще продължи през ноември и декември. Миналата година пикът беше на 20 януари, припомни специалистът. Може би сега пак ще е така.

Още е рано да се говори за грипна вълна. Ако имате дихателна инфекция, най-вероятно става дума за парагрипни или риновируси. Все още имате време да се имунизирате, сегашните противогрипни ваксини пазят и от А, и от Б. Специалистите обаче препоръчват – особено за деца и възрастни, и още една ваксина – срещу пневмониите.

„Пневмококовата ваксина е нещо много добро, защото обикновено най-честите усложнения на грипа са пневмониите. В най-висок процент тези пневмонии са пневмококови. Ваксината и за възрастни, пък и за деца, е много добра профилактика на усложненията“, подчерта проф. Кантарджиев.

Други предпазни мерки, които той препоръча, са тоалетните кърпички, които са антимикробни, пълноценното хранене и от ноември месец - малко витамин Д, защото няма слънцегреене и кожата ни не го произвежда. А витамин Д е един от компонентите, които подпомагат синтеза на антитела - нашето оръжие срещу инфекциите.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА