Last news in Fakti

10 Февруари, 2015 16:42 1 243 3

От догодина направленията ще станат част от електронното здравно досие

  • направленията-
  • електронното здравно досие-
  • петър москов-
  • здравна реформа

600 нови линейки ще бъдат осигурени за цялата страна

От догодина направленията ще станат част от електронното здравно досие - 1
Снимка: БТА

От догодина направленията ще станат част от електронното здравно досие на всеки пациент. Това обясни здравният министър Петър Москов на дискусия за неотложните реформи в сектора, съобщи БНР. По думите му  достъпът до системата не може да бъде безконтролен, но ще бъде максимално доближен до нуждите на всеки отделен гражданин:

С наличието на вашата индивидуална електронна здравна карта, вие спрямо собствените си медицински потребности ще имате кодирани вътре в собствения си доболничен пакет брой изследвания, брой направления. Вие ще бъдете приносители на това си право и ще бъде съобразено с наистина реалното ви здравно досие и с реалните ви потребности. На базата на това вие ще носите правото си на тези специализирани изследвания. Вашият лекар само ще преценява медицинската необходимост да го ползвате в момента, т.е. възможността "няма направление" ще престане да съществува.

Здравно неосигурените да получават само спешна медицинска помощ, предвиждат плановете за реформа. Планира се спешната помощ да се плаща изцяло от държавата, да е достъпна за всички граждани и да включва повече дейности от сега, потвърди министър Петър Москов. Освен това ще бъде предвиден и механизъм всеки гражданин да бъде осигуряван от държавата, ако докаже, че не може да го прави сам.

600 нови линейки ще бъдат осигурени за цялата страна, 85 милиона евро по програма "Региони в растеж" ще отидат за създаване, реформиране и оборудване на спешни центрове. По думите на министър Москов спешната помощ е всичко, което здравно неосигурените ще получат след провеждане на реформата:

Цяла система от мерки, част от които е повишаване на дисциплината при внасяне на здравните вноски. Нека да кажем, че и сега политиката на държавата е твърде социална. Пенсионери, всички деца, всички студенти, всички хора, които отговарят на критериите да получават помощи за отопление, са здравно осигурени. Ако гражданинът няма възможността да плаща здравни осигуровки, той може да предяви това си искане в службите за социално подпомагане по местоживеене и след индивидуална социална анкета, да се види дали наистина неговият статус отговаря на социално слаб. Тогава - това е ангажимент, който поемаме с финансовото министерство - той ще бъде здравно осигурен през механизмите на държавата.

Осигурените граждани ще могат да ползват адекватна и достъпна медицинска помощ срещу участието си в системата.
До края на месеца Министерският съвет трябва да одобри предложението за създаване на електронна платформа за лекарствени търгове, съобщи още здравният министър. Платформата е част от цялостната концепция за електронно управление. Тя предвижда нов механизъм за закупуване на лекарства от лечебните заведения, който би трябвало да намали разходите на болниците с до една пета. Според Москов платформата трябва да е факт до края на пролетта:

Това означава много ясна, видима, прозрачна за всички играчи в сектора платформа, на която те да се състезават. 90% от доставките в българските болници се осъществяват от 4 фирми, а има 200 регистрирани. През този търг правим следното – не  е нужно да си другарче на директора на болницата, защото има ясен списък на фирмите, които могат да търгуват с медикаменти, има ясен списък на медикаменти, които могат да бъдат търгувани и има ясен краен брой лечебни заведения, които могат да образуват тези търгове по тяхно желание. Където тази система е въведена, тя водо до това, че същото качество на медикаментите в болниците бива закупувано за 20 % по-ниска цена.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Vasik Atanasova

    1 0 Отговор
    ПЕТЪР МОСКОВ МНОГО СИ ЗЛЕ
  • 2 незнайко

    0 0 Отговор
    ( Освен това ще бъде предвиден и механизъм всеки гражданин да бъде осигуряван от държавата, ако докаже, че не може да го прави сам. ) ТОВА ЩЕ БЪДЕ ВРАТИЧКАТА В ЗАКОНА КОЯТО ОФИЦИАЛНО СЕ МЪЧИ ДА ПРОКАРА. Предполага се за кого ще бъде тя.
  • 3 хххххх

    0 0 Отговор
    Не е добре този с главата!