Last news in Fakti

13 Май, 2015 19:32 1 835 0

Държавата започва да плаща повече за здравни осигуровки

  • болница-
  • здраве-
  • нзок-
  • пари

Здравната комисия в парламента подкрепи предложението постепенно да нараства доходът, върху който държавата осигурява за здраве осигуряваните от нея категории лица като пенсионери, деца, студенти и други.

Идеята е да бъде достигнат минималния осигурителен доход за самоосигуряващите се лица, който сега е 420 лева и в момента държавата внася здравни вноски върху половината от него.

Депутатите гласуваха на второ четене текст в Закона за здравното осигуряване, според който от 2016 година ще започне поетапно повишаване с 5 на сто годишно на размера на осигурителния доход, върху който държавата внася здравни вноски за осигуряваните от нея групи.

Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) ще даде 15 млн. лева допълнително на 146 болници, оказващи спешна помощ, реши надзорният съвет на институцията. Най-много средства са предвидени за "Пирогов" - около 1 млн. лева
Средствата ще бъдат разблокирани от резерва на Касата.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА