Last news in Fakti

3 Юни, 2015 12:07 1 300 0

Над 200 затворени училища в Южна Корея заради епидемия

  • южна корея-
  • епидемия-
  • училища

Разпространението на Респираторен синдром от Близкия изток в страната става все по-широко

Над 200 затворени училища в Южна Корея заради епидемия - 1
Снимка: БТА/AP

200 основни училища   бяха затворени в Южна Корея заради епидемията от Респираторен синдром на Близкия изток, обхванала страната, съобщи Би Би Си.

Повече от 1300 души в страната са поставени под различни нива на карантина, а редица обществени прояви са отменени, което сочи, че епидемията в страната вече е прераснала в криза.

Здравните органи в страната съобщиха, че още петима души са били диагнозтицирани със заболяването, което прави общия брой на заразените 30. Вече са регистрирани два смъртни случая. Това превръща епидемията от заболяването в най-голямата, избухвала извън Арабския Полуостров. Там болестта се появява през 2012 г. Нейните симптоми са грипоподобни- висока температура и кашлица, но тя довежда до смъртта на между 3 и 4 пациента от всеки 10 разболели се.

Епидемията в Южна Корея причини тревога в международната общност, тъй като вирусът може да се разпространи изключително бързо, дори от само един заразен. Подобни случаи е имало и в други държави, но там заразата е била ограничена до само няколко потърпевши.

Първият регистриран случай в Южна Корея е от 20-ти май. Вирусът е засегнал 68-годишен мъж, който се е завърнал от 16-дневно бизнес пътуване в Близкия изток.  Мъжът не е показвал симптоми по време на завръщането си , но в последствие е бил лекуван в две различни клиники, в които е имало множество възможности за разпространение. Здравните работници не са подозирали, че той може да е болен от Респираторен синдром на Близкия изток и за това не са го поставили и в изолация.

Според Световната здравна организация някои от случаите на заразяване са засегнали пациенти, които са били в една стая или едно отделения със заразения. Техния контакт може да е бил между 5 минути и няколко часа. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА