Last news in Fakti

10 Юни, 2015 12:10 2 884 0

Ключово е дали камилският грип ще се предава от човек на човек

  • южна корея-
  • mers-
  • камилски грип

В Южна Корея има епидемия от корона вирус на Близкоизточния респираторен синдром MERS

Президентът на Южна Корея Пак Кин Хе отмени посещението си в САЩ, заради епидемията в страната от корона вирус на Близкоизточния респираторен синдром (MERS), станал първоночално популярен като "камилски грип".

Близо 9 души са починали от болестта. Властите в Сеул обявиха за регистрирани и 13 нови случая на заболели, с което общият им брой става 108.

Готова ли е България да се справи с Близкоизточния респираторен синдром. Разговаряме с държавния здравен инспектор на България д-р Ангел Кунчев:

Опасен ли е за България бушуващият в Южна Корея грипен вирус на Близкоизточния респираторен синдром?

Трудно е да се отговори еднозначно, но щом някъде нещо бушува, значи има опасност за България.

Тя не е толкова пряка и директна все още, но изисква да следим много внимателно ситуацията. Ние и това правим. Историята със Близкоизточния респираторен синдром се развива през последните две години. Той показва признаци доста близки с това, което се случи на времето с Тежкия остър респираторен синдром (ТОРС).

В наши дни ключовото за Близкоизточния респираторен синдром е дали той ще се промени в степен да се предава по лесно от човек на човек.

Ако това се случи, опасността е съвсем реална и ще бъдат засегнати много страни, както се случи и при ТОРС. В Южна Корея това е притеснителното. Досега всички случаи бяха в Близкия изток. 95% от случаите бяха в Саудитска Арабия, но и в Обединените арабски емирства, Катар и Кувейт. Все пак имаше и няколко десетки случаи по света, включително и Европа.

За първи път случаите в Южна Корея показват, че не е необходимо задължително да има контакт с камили. Вече на 100% е доказано, че те са източник на заразата.

Случаят идва от Близкия изток, но след приемане в болницата под формата на вътреболнична инфекция са заразени доста много хора, включително и дъщерята на пациент, която е била в същата стая по-малко от четири часа. Това говори за по-лесно предаване на вируса по типичния въздушно-капков път, както е при един грип.

Това съчетано с качествата на вируса, който при малко по-увредени и възрастни хора развива много тежки и смъртоносни пневмонии, го прави толкова опасен.

Бихте ли посочили колко досега са били регистрираните случаи на камилския грип в Европа?

Пак повтарям „внос в Европа“ имаше в няколко страни. Най-много в Англия – 4, Германия -3, Франция – 2, Гърция, Холандия, Турция по един. Отново припомням, че се отнасяше за хора, които са пребивавали в Близкия изток. Сега за първи път в Южна Корея имаме случаи на местно разпространение без наличието на източник, което означава, че вирусът се предава от човек на човек.

Властите в Южна Корея вземат ли адекватни мерки?

Много сериозни мерки вземат колегите епидемиолози от Южна Корея. Поставени под наблюдение са няколко хиляди души с оглед да се спре разпространението. Аз се надявам на успех в тяхната мисия. Все пак опитът от ТОРС ни учи, че разпространението някога е мълниеносно. Тогава си спомням, че имаше случаи в Хонконг на заразяване на няколко десетки души. Ставаше дума за болни, които никога не бяха се срещали, но живееха един върху друг се стигна до тежък епидемичен взрив.

По тази причина трябва да бъдем много внимателни с коронавируса, защото той има потенциал да се развие. Предстои да видим дали той ще започне да се предава лесно като грипа.

Нужно ли е българските власти да вземат по-стриктни мерки?

В случая с коронавируса мерки на входните пунктове на България няма да бъдат ефективни, защото в огромната си част случаите протичат асимптомно. Те дори протичат без температура. Едва в 5-10% от случаите се развива тази тежка пневмония и то при тежко увредени хора или възрастни. В случая коронавирусът не е като Ебола.

На 21 и 23 юни организираме среща с колегите ветеринари, на която ще обсъдим и развитието на ситуацията в Южна Корея. Ще обменим опит и практики, защото става дума за една типична зооноза, заболяване, което идва от животните, а те зачестиха напоследък.

Ще запознаем нашите колеги епидемиолозите с характеристиките на болестта. Вероятно ще уведомим и здравната мрежа, общопрактикуващи лекари, специализираните отделения, за да имат информация и готовност.

Засега „внос“ в Европа е изключение и рядкост. Коронавирусът идва с хора, пътуващи от Близкия изток.

Какво е MERS?

Това е абривиатура от Близкоизточен респираторен синдром (Middle East Respiratory Syndrome). Той е от същото семейство на обикновената настинка, но често заболяването води до бъбречна недостатъчност и пневмония.

Той е коронавирус, който предизвиква респираторни инфекции.

През 2012 г. е регистриран първият смъртен случай в Саудитска Арабия.

Камилите са подозирани, че са източник на смъртоносната инфекция за човека. По тази причина вирусът е известен и като камилски грип.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА