26 Септември, 2015 09:08 1 477 0

Заразеното с антракс месо не е напускало Оброчище

  • антракс-
  • заразено-
  • месо-
  • напускало-
  • оборище

Възрастната жена почина след досег със заразено с антракс месо

"Към този момент няма информация заразеното с антракс месо да е напускало Оброчище. То е било предназначено за консумация в семейството". Това заяви по Нова телевизия кметът на селото, където в четвъртък жена почина от антракс.

Възрастната жена почина след досег със заразено с антракс месо. На 17 септември в личното стопанство на семейство от селото е била заклана болна овца. Месото е транжирано и прибрано във фризер.

В сряда 73-годишната жена се почувствала зле. Откарана е първо в болницата в Балчик а след това в инфекциозна болница във Варна .Там е починала вчера сутринта. Порязване на ръката  при обработка на месото от болното животно е вероятната причина за заразата. На 17 септември синът Илия Стамов заколил една от овцете в личното  стопанство, която изглеждала болнава. 

Седем души са консумирали от заразеното месо. Никой  от тях не дава признаци, че е заразен.

"Не съм чувал за други случаи на заразяване с антракс. В селото нямаме ветеринарен лекар", допълни кметът.

Днес животните са ваксинирани от ветеринарни специалисти и ще останат затворени под карантина 14 дни. Започнала е масово ваксинация  и на всички животни в селото.

Паника в селото няма а и хората казват че нямат информация по случая. Общо 7 души са били в контакт със заразеното месо. Хората са прегледани и им е предписан антибиотик. 

"За хората в Оброчище няма никакъв риск от антракс. Никой повече няма да се разболее", заяви главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев.

Като причина за развитието на антракса той посочи климатичните обстоятелства, които спомагат за съхраняването на вируса, и човешкия фактор.

Експертът поясни, че антраксът може да живее в почвата десетки години и затова същата ситуация може да се повтори и догодина.

"Всеки животновъд е много добре запознат с антракса. Защо този човек е поел риск и е дал на близките си месо, което може да е заразено?", попита Кунчев.

Що се отнася до вирусите, които ни чакат през зимата, експертът поясни, че грипната епидемия вероятно ще ни връхлети в края на януари. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА