Last news in Fakti

20 Октомври, 2015 21:41 1 231 1

Малария, устойчива на лекарства, може да зарази африканските комари

  • малария-
  • африка-
  • африкански комари-
  • лекарства-
  • камбоджа

Този резистентен на лекарства паразит за първи път е открит в Камбоджа през 2008 г.

Резистентен паразит на маларията, открити в Югоизточна Азия може да зарази видовете комари в Африка, показва проучване.

Макар експериментите да са били проведени в лаборатория, резултатите предполагат, че разпространението на смъртоносния щам от един континент на друг е възможно. Учените казват, че последиците от това ще бъдат изключително сериозни, поставяйки живота на милиони хора в риск.

Изследването е публикувано в списание Nature Communications.

Д-р Рик Феърхърст от Националния институт по алергии и инфекциозни заболяванията в САЩ, където е направено изследването, заяви: "Смятаме, че това ще даде допълнителен тласък на активизиране - и чрез активизиране, искам да кажа грубо активизиране - на усилията за елиминиране на маларията в Югоизточна Азия."

Този резистентен на лекарства паразит за първи път е открит в Камбоджа през 2008 г., но в последствие за него е докладвано из цяла Югоизточна Азия. Този щам на малария прави най-доброто лекарство за борба с болестта - Artemisinin - безполезно.

Но това не е първият път когато това се случва. От 1950 г. насам лекарство след лекарство престава да действа върху паразита на малария, който еволюира.

И всеки път проблемът се появява за първи път на границата между Тайланд и Камбоджа преди да се разпространи по целия свят.

Учените сега се опасяват, че новият паразит също има потенциала да се разпространи, но към този момент, много малко е известно за неговото предаване.

"Всички ние сме много загрижени за евентуалното разпространение на тези паразити в Африка, като е ставало в миналото", каза д-р Феърхърст.

За да направят проучването си учените заразили в лабораторна среда африкански комар,  носител на познатия щам малария с новата резистентна малария.

Изследователският екип казва, че способността на паразита да се предава между видове, които са разделени от милиони години еволюция е обезпокоителна.

И докато това предаване не се наблюдава все още в дивата природа, това проучване показва, че е възможно.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бай Коста

    0 0 Отговор
    Ей сега дадохте още един повод на африканците да налазят Европа.