Last news in Fakti

29 Март, 2016 07:30 1 237 1

Израелски старт-ъп спира маларията в Африка и Индия

  • малария-
  • индия-
  • африка-
  • вирус
Израелски старт-ъп спира маларията в Африка и Индия - 1

За поколения маларията е бич за населението на Земята. Само през миналата 2015 г. от Световната здравна организация (СЗО) са регистрирали близо на 200 млн. случаи. 438 000 от тях са приключили със смъртен изход. 90% от случаите са регистрирани в Африка.

Израелският старт-ъп е изработил революционен метод на диагностика на кръвни проби. Президентът на компанията Йоси Полак заяви пред сайта "Гийктайм", че в основата на методиката лежат няколко патента, които позволяват по-бързото откриване на паразитите на маларията.

Йоси Полак се похвали, че неговата компания използва „компютърно зрение“, за да открие маларийни паразити и да ги разграничи от други заболявания.

Икономическите вреди от маларията възлизат на $12 млрд. В тях влизат разходите по лечението, загубата на производителност и работни места, така и свиване на потреблението.

Западните страни рядко обръщат внимание на маларията, ограничавайки се до предупреждения до пътуващите до трети страни.

В зависимост от видовата принадлежност на причинителите се различават няколко вида малария, от които тропическата протича най-тежко (болният може да изпадне в маларийна кома или да умре). Ако заболяването не се лекува, пристъпите преминават и болните стават паразитоносители.

В тропическите страни предаването на маларията се извършва целогодишно (стабилна малария), а в останалите райони - само в топлите сезони на годината (нестабилна малария). В България потенциалният малариен сезон е от месец април до месец октомври.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 некойси

    0 0 Отговор
    Странно, израелските старт-ъпи обикновено стартират геноцид срещу други етноси.