Last news in Fakti

26 Октомври, 2015 10:04, обновена 26 Октомври, 2015 12:49 1 823 0

3-ма в болница след нощта в „Арена Армеец”

  • жена-
  • прекарала-
  • нощта-
  • приета-
  • болница-
  • „арена армеец”

Медицински екипи са оказали помощ на 22-ма души

Огромни опашки от хора от секционните избирателни комисии се изви пред зала "Арена Армеец". Близо дванайсет часа след приключване на изборния ден, членовете на секционните комисиии в София все още чакат, за да се отчетат в общинската избирателна комисия. Напрежението е голямо.

По информация на СДВР до този момент със съдействието на служителите на реда, медицински екипи са оказали помощ на 22-ма души, които са почувствали временно неразположение. Шестима от тях са откарани в болница, 3-ма са оставени за лечение. Няма смъртен случай. Полицията продължава да изпълнява ангажиментите си по охраната на изборните книжа по законоустановения ред.

5 жени, чакали тази нощ в залата, където се предават протоколите от местните избори в столицата, са приети в СО на УМБАЛ „Св. Анна“ –София, съобщиха от лечебното заведение.

72 г. жена след колапс. Отказала е хоспитализация.

60 г. жена след колапс. Отказала е хоспитализация.

20 г. жена с Пелвиопперитонит. Отказала е хоспитализация.

31 г. жена, бременна в 4 месец. В момента я преглеждат в Акушеро гинекологична клиника на УМБАЛ „Св. Анна“ – София.

56 г. жена. Със стенокардия. Хоспитализирана в Клиниката по кардиология на УМБАЛ „Св. Анна“ – София.

По късно в болницата са прегледани още 5 жени:

21 г. от Перник, с Колика реналис – насочена към ОПЛ

39 г. от София, след колапс - насочена към ОПЛ

65 г. от София, Аретериална хипертония - насочена към ОПЛ

33 г. от София, Бременна 5 м. - отказала хоспитализация

25. г. от София, след колапс - насочена към ОПЛ

Цветозар Томов от ЦИК също опроверга излязлата по-рано днес новина за смъртен случай в зала „Арена Армеец“. По думите му причините за по-бавната обработка на протоколите в залата са различни. Комисията, която обработва протоколите е от 19 човека, което е по закон. Тя обработва вота на 1/6 от избирателите в страната. Членовете на комисии общо в страната са 3000 души, заяви още Томов.

От Столична община призоваваха ЦИК да се произнесе с адекватно решение за ускоряване на процеса по обработване на протоколите от секционните избирателни комисии при предаването им в Общинската избирателна комисия (ОИК). Цялата организация на процеса е в правомощията на ЦИК и ОИК.

Съгласно изборния кодекс, Столична община не обработва протоколите от СИК, както и предаването им в ОИК. В задълженията на Столична община е подпомагане на процеса, осигуряване на зала, храна и напитки. Столичната община осигури най-голямата зала в града – „Арена армеец“, като място за обработване на протоколите от изборния ден. Залата е с 12 000 седящи места, с необходими санитарни възли.

До момента няма постъпили оплаквания за липсата на храна и напитки. Осигурени са вода, сандвичи, чай и кафе. Столичната община ще продължи да съдейства с всичко необходимо като технически и логистични средства до завършване на процеса.

Във връзка със забавената обработка на изборни книжа и риск за гражданите от Министерски съвет също излязоха с позиция:

„Призоваваме ЦИК да вземе решение, с което да позволи изборните книжа да бъдат запечатани и поставени под охрана, а гражданите да бъда освободени от ангажимента да чакат приемането им.

Има възможност предоставянето и обработката на документите да се извършва поетапно, а ангажираните представители на ОИК да бъда викани последователно.

Без да оспорва независимостта на Централната избирателна комисия, правителството призовава за отношение на хуманност и се ангажира с пълна подкрепа за предоставяне на необходимото съдействие, охрана на изборните книжа и грижа за хората.“

"Тук сме от 1 часа с номер над 400, а още обработват номер 261. Има над 1800 номера.", споделят председатели на СИК в 4:30 часа сутринта. Четирима души припаднаха един след друг, но линейка няма и не ги извеждат в продължение на поне половин час. Има само мобилни медицински екипи. Хората освиркват обработващите протоколите. А всичко можеше да стане с един клик", съобщи зрителката на Нова телевизия Анна Пелова.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА