Last news in Fakti

25 Декември, 2015 07:00 4 652 1

11 от най-странните коледни традиции от цял свят

  • коледа-
  • традиции-
  • странни традиции-
  • обичаи

Всяка държава има своите странни обичаи за коледните празници

Коледа е празник с елхи, весели чорапчета, подаръци и светлинки, коледни песни и разбира се Дядо Коледа. Празник, на който отбелязваме раждането на Христос. Но не и за някои хора.

Оказва се, че има някои доста необичайни коледни традиции на различни места по света. И когато говорим за необичайни традиции имаме предвид, загадъчни и дори ужасяващи.

Ето 11 от най-странните коледни традиции от цял свят.

Исландия: Коледната котка

Не се спирайте да погалите тази котка. Jólakötturinn (или Коледната котка) е чудовище от исландския фолклор, което се спотайва в снега и се храни с хора, които не са получили нови дрехи за Коледа.

В Исландия има традиция всеки, който е работил през годината, да получава нови дрехи за Коледа. За да окуражават децата да помагат в къщната работа, родителите им казвали, че Коледната котка ще познае мързеливите деца по това, че нямат нови дрешки за Коледа и ще ги изяде.

Испания : Акащото човече

В Каталуня слагат фигурката на Каганер в сцените за Рождество Христово. Каганер е малка фигурна на човек, който ака. Има много теории, но никой не знае точно от къде идва тази традиция, която става популярна между 17-ти и 18-ти век.

Друг странен коледен образ е Тио де Надал, с други думи "акащ дънер". Тио де Надал е дънер с лице и одеяло, който се слага наполовина в камината на Бъдни вечер и се бие с пръчки.

Германия: Крампус ще ви бие с пръчки

Да, холивудският филм на ужасите се основава на факти. Германските деца могат да очакват много по-лоши неща от парче въглен ако са били непослушни през годината.Крампус е страшният приятел на Дядо Коледа, дяволско създание, което наказва непослушните деца през целия празничен период.

Митичният звяр, който произлиза от австро-баварския немскоезичен алпийски фолклор, има космати копита и големи рога. Той бие децата с пръчки и дори може да ги изяде.

Гренландия: Ядене на мухлясала птица

В Гренландия е традиция да се ядат ферментирали птици или Кивиак през зимния сезон за тържествата. Птицата се пази увита в кожа на тюлен в продължение на седем месеца, за да бъде готова точно навреме за зимата.

Мексико: Нощта на репичките

Брюкселското зеле, печеният пащърнак и репичките са все традиционни празнични зеленчуци. Да, точно така - репички. Мексиканците дълбаят репичките като герои от коледната история.

Америка : Дядо Коледа и картечниците

Ако винаги сте мечтали да се снимате с Дядо Коледа и пушка - Аризона е вашето място. Оръжейният клуб в Скотсдейл е домакин на годишното събитие "Дядо Коледа и картечниците" - раздават се мир, любов и ... оръжия за Коледа.

Украйна: Легендата за коледния паяк

Една украинска народна приказка описва паяк, който украсява елхата на бедно семейство, което не можело да си позволи украса. В Коледната сутрин семейството открило, че един паяк е покрил елхата с блестяща паяжина. Смята се, че обичаят носи късмет.

Канада: Дядо Коледа отговаря!

Всички пощенски станции в Канада изпращат писма на адрес Дядо Коледа, Северния полюс,  ХОХОХО. Всяка година стотици хиляди писма пристигат на този адрес, а подателите им получават писмен отговор.

Норвегия: Без чистене на Коледа

Защо да не се измъкнете от част от домакинските си задължения тази Коледа? Можете да последвате примера на норвежците и странната им традиция, която не позволява по празниците да се чисти. Бъдни вечер съвпада с пристигането на зли духове и вещици и за това всички метли се скриват, за да не могат вещици и злите духове да ги откраднат.

Япония: Четириокият Дядо Коледа

Коледа не е национален празник в Япония, но това не пречи на голям брой хора да го отбелязват. Дядо Коледа или Санта Кирошу имал очи на тила си, за да държи под око палавите деца. Японската коледна торта обикновено е пандишпанова с бита сметана и ягоди.

Индия: Украсяване на бананови дървета

В Индия коледните елхи трудно се намират ето защо местните жители украсяват бананови или мангови дървета.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 дядо поп

    0 0 Отговор
    В България на Коледа се извършва жертвоприношение от прасе.