Last news in Fakti

17 Март, 2016 14:37 1 105 1

Приеха Националната здравна карта

  • национална здравна карта-
  • приеха-
  • блс

Българският лекарски съюз гласува "против"

Приеха Националната здравна карта - 1
Снимка: БТА

С 11 гласа "за" и 2 "против" Националната комисия по изготвяне на Националната здравна карта /НЗК/ е приела окончателно Националната здравна карта.

В периода, в който проектът на картата беше подложен на публично обсъждане, в комисията са постъпили около 150 предложения за промени. От тях комисията е приела 71 и ги е отразила в пълния им вид в окончателния вариант на документа, 33 предложения са приети частично, а 35 не са разглеждани, защото се отнасят до съдържанието на областните здравни карти, които са извън компетентността на комисията.

Следващата седмица се очаква НЗК да бъде разгледана на заседание на Министерския съвет и да бъде публикувана в Държавен вестник. След обнародването ѝ НЗК ще стане задължителна част от методиката, по която Националната здравноосигурителна каса ще сключва индивидуални договори с лечебни заведения.

НЗК е аналитичен документ, който отразява потребностите на българските пациенти, документирани през последните 3 години и дава насоки за оптимално разпределяне на ресурсите в системата на здравеопазване, допълниха от пресслужбата на Министерството на здравеопазването след днешното заседание на комисията.

По закон промяна в НЗК ще може да се инициира по всяко време, като се внесе аргументирано искане в Националната комисия.

Представителите на БЛС в Националната комисия за изготвяне на Национална здравна карта не гласуваха приемането й. Решението е на УС на съсловната организация и е било изпратено до министъра на здравеопазването Петър Москов, както и качено на интернет страницата на БЛС.

В аргументите си от съюза посочват, че Националната здравна карта трябваше да е готова преди началото на тази година, а към момента тя все още не е факт, въпреки че са изготвени 28 областни здравни карти и три варианта на национална карта.

Освен това методиката за областните здравни карти е предмет на съдебно оспорване, припомнят от съсловната организация.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 прост юрист от мезе

    1 0 Отговор
    Ха сега, като обнародват здравната карта в държавен вестник и дружно всички да я обжалваме във върховния административен съд. Щом методиката й е незаконосъобразна, няма как и картата да не падне. Юруш на обжалването, предлагам на адвокатите един много сигурен хонорар по едно такова дело. Който може да обжалва.