Last news in Fakti

16 Юни, 2016 07:00 1 624 0

Нов ГМО тютюн може да лекува малария

  • гмо-
  • тютюн-
  • малария-
  • артемизинин

Германски учени са открили начин, по който да засилят добива на артемизинин - най-големият враг на болестта

Нов ГМО тютюн може да лекува малария - 1
Снимка: БТА/АР

Артемизининът е едно от най-ефективните лекарства срещу малария. За да бъде добито това вещество трябва да бъдат засети огромни количества от билката Artemisia annua, позната още като "сладък пелин".

Артемизинът е естествено синтезиран от сладкия пелин, но в ниски добиви. Все пак, германски учени са открили път, по който могат да увеличат продукцията му, разкри UPI. Вече е ясно, че това е възможно чрез ГМО - разработка на тютюн. Генно - модифицираният нов вид ще копира биохимичния процес, при който се добива артемизининовата киселина.

Дори и днес, в 21-и век, маларията убива по близо 500 000 души годишно, главно в страните, разположени в близост до тропиците.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА