8 Ноември, 2016 18:58 1 765 1

Москов отне правата на патолог

  • москов-
  • отне-
  • правата-
  • патолог
Москов отне правата на патолог - 1
Снимка: БТА

Министърът на здравеопазването Петър Москов издаде заповед за отнемане правата на д-р Петко Маслев, патолог в КОЦ - Пловдив, да упражнява медицинска професия в Република България за период от две години. Министърът подписа разпореждане за допускане на предварително изпълнение с цел защита живота и здравето на пациентите, лекуващи се в лечебното заведение. Това е превантивна мярка, тъй като проверките на Изпълнителна агенция "Медицински одит", НЗОК и прокуратурата продължават.

Междувременно Москов изпрати писмо до кмета на Пловдив Иван Тотев и председателя на ОС в града с настояване в най-кратки срокове да предприемат действия за привеждане на дейността на лечебното заведение в съответствие с добрата медицинска практика; промяна в ръководството на лечебното заведение и начина на управление; да се въведе постоянен контрол на качеството на работата. В противен случай министърът ще бъде принуден да предприеме действия по чл.51, ал.1, т.3 от ЗЛЗ.

Със заповед на министъра ИАМО започва цялостна проверка на КОЦ - Пловдив, с особено внимание към дейността на онкологичните комисии и организацията на работа по комплексното лечение и диспансерното наблюдение.

Министърът на здравеопазването възложи на Изпълнителна агенция „Медицински одит“ да извърши проверка на лечебното заведение КОЦ - Пловдив след сигнал от „Господари на ефира“. След извършената проверка, ИАМО констатира нарушения при лечението на осемте пациента, свързани със системно и грубо нарушаване на медицинските стандарти, правилата за добра медицинска практика и други нормативни актове, гарантиращи качеството на оказаната медицинска помощ на пациентите.

Докладът на ИАМО е изпратен в Главна прокуратура.

Днес лекарите от лечебното заведение излязоха на протест, който нарекоха "Битката за Пловдив”. Над 50 души се събраха в база две на онкодиспансера в защита на професията и на лечебното заведение. Пред лъчетерапевтичния комплекс се развяха плакати „Да спасим лекарите, които спасяват човешки животи” и „Не ни отнемайте правото да лекуваме”!

Според протестиращите срещу КОЦ-Пловдив се води кампания за унищожаване на лечебното заведение.  „Няма да позволим да бъде опетнено името на пловдивските лакари”, категорично заявиха и от Регионалната колегия на БЛС.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тодоров

    0 0 Отговор
    Да не би този патолог д-р Петко Маслев ДА Е ОТКАЗАЛ ПРЪСТОВ ОТПЕЧАТЪК ?