Last news in Fakti

6 Февруари, 2017 10:16 3 186 1

Научно доказано: няколко чашки алкохол ни правят по-креативни

Внимавайте с количеството на чашките

Научно доказано: няколко чашки алкохол ни правят по-креативни - 1
Снимка: Shutterstock

Пиенето на работа със сигурност е забранено в повечето компании, но изследванията показват, че няколкото обърнати чашки не бива да се отхвърлят с лека ръка. Психолози от Университета в Илинойс твърдят, че алкохолът в малки количества насърчава креативността.

Проучването сочи, че макар и подпийналите служители да намират концентрацията върху работата за по-трудна, то вероятността да им хрумне някоя иновативна идея е по-голяма, ако са обърнали някоя и друга чашка през обедната почивка.

Това до някаква степен обяснява успеха на Силициевата долина – едно от последните работни места в Америка, където безалкохолните напитки трудно успяват да си намерят място в хладилника.

Въпреки положителните страни на алкохола той продължава да се възприема негативно на работното място. Това важи особено за САЩ като се обръща внимание на друго проучване.

Според него кандидатите за работа, които по време на интервю на обяд са поръчали чаша вино, са смятани за по-нискоинтелигентни от онези, които са предпочели нещо безалкохолно. Това важи дори когато самият интервюиращ се е наслаждавал на нещо по-силно в чашата си.

Така че преди да посегнете към чашката в опит да зарадвате шефа си с иновативна идея, проучете дали той е склонен да се довери на вдъхновената от алкохола креативност.

Добре е да напомни, че много световно известни и легендарни артисти, художници и музиканти са черпили вдъхновение именно от алкохола. Прословутият Ван Гог е може би най-известният почитател на абсента или т. нар. „Зелена фея“, който вдъхновява не една от неговите картини. От друга страна, не можем да отречем и лошото му влияние върху личния живот на известните творци. Затова запомнете, че алкохолоът в малки вдъхновяващи количества може и да се окаже полезен в процеса на работа.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 кандидат програмист

    0 1 Отговор
    А, колко големи трябва дас а чашките? моите "два пръста" са над 23 см... ако обърна няколко по два пръста, ще трябва да долазвам до работният стол... А и не ми е приятно да ме спират и да ме карат да духам...аз не съм гей, за Бога! Като ми кажат надувай дрегера и ми се развинтва фантазията. Не съм ходил на училище, за да духам все пак... Че в заплатата я духам, духам я.