Last news in Fakti

17 Ноември, 2011 14:03 1 561 0

Наши лекари на световно ниво

  • гигантизъм-
  • акромегалия-
  • проф. алберт бекерс
Наши лекари на световно ниво - 1
Снимка: Факти.бг

 

Лечението на хипофизните тумори и свързаната с тях акромегалия е на европейско ниво в България.

Това заяви проф. Алберт Бекерс, бивш президент на белгийското дружество по ендокринология и ръководител на секцията по ендокринология на университета в Лиеж.

Той участва в симпозиум в Клиничният център по ендокринология и геронтология в болница „Света Екатерина“.

Проф. Бекерс е в България по покана на Клиничния център по ендокринология и ще изнесе лекция пред участниците на здравната конференция "Тайната на гигантите" посветена на гигантизма и акромегалията с препратки към историята, изобразителното изкуство и музиката. Той ще се включи и в 7-я Черноморски конгрес по неврохирургия. Проф. Бекерс е автор на 565 публикации и носител на 23 награди.

На нарочно свикана пресконференция той заедно с водещи български лекари представи успехите в лечението на хипофизните тумори - акромегалия.

Имаме много тясно сътрудничество с другите университетски болници, но реалното лечение се осъществява при нас, заяви проф. д.м.н. Сабина Захариева - ръководител на Клиничния център по ендокринология и геронтология. Тя припомни, че ако до 80-те години на миналия XX в. сме лекували туморите на хипофизата оперативно. То в наши дни прилагаме водещите практики за медикаментозно и оперативно лечение.

„Успешното лечение на това заболяване е гаранция за осигуряване на качество на живот на болния, което е съпоставимо с това на здравите лица”, допълни още проф. Сабина Захариева. Тя благодари на проф. Алберт Бекерс за тясното сътрудничество в диагностицирането и лечението.

Това е необходимо, защото при лечението на тези заболявания, за да има пълна клинична картина, е необходимо проследяване на 10-20 хиляди случая. Докато при акромегалията у нас за последните 50 години говорим за общо 800 случая, от които около 400 са живи.

Затова е необходимо и това коопериране на различните центрове не само у нас, но и в цяла Европа, разкри Захариева.

Много от колегите от клиниката, която ръководя, са били за кратко или по-дълго в клиниката на проф. Бекерс, защото ние имаме общи цели в лекуването на хипофизните тумори.

Той е не само световно признат в тази област, но и референт за Европа, уточни Захариева.

Тя благодари на Министерството на здравеопазването, правителството и НЗОК, че акромегалията е първото от редките заболявания, което има реинбурсация лекарствата от касата.

В момента медикаментите могат да се получават от районите здравни каси, което не принуждава пациентите да идват до София.

Изготвен е информационен регистър с база данни на болните в България с цел да бъдат следени и как се развива акромегалията.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА