Last news in Fakti

11 Декември, 2011 08:28 904 0

Семинар за иновациите в диагностицирането и лечението на коремните тумори

Лекции на специалисти и дискусия между пациенти с онкологични заболявания

Драстични промени и иновации бележат напредъка на методите за лечение в областта на онкологията за последните 10-15 години. Нови технологии и препарати внасят революционен поврат в диагностицирането и лечението на редица злокачествени заболявания, което рязко променя прогнозите за преживяемост и качеството на живот на пациентите, които до скоро бяха определяни от обществото като "обречени".

Едно от заболяванията с драстичен напредък в диагностицирането и лечението е ГИСТ или гастроинтестинални стромални тумори – рядко срещано, но благодарение на напредъка в медицинската онкология, в днешни дни успешно лечимо и контролирано. ГИСТ се развиват в храносмилателната система (стомах, тънко и дебело черво и др.), но са различни от по-често срещаните злокачествени тумори на стомах и дебело черво – те са определени като сарком на меките тъкани. Саркомите са над 70 вида, но са едва около 1% от всички злокачествени тумори и се развиват от клетките на меките, съединителните тъкани като мускули, кости, кръвоносни съдове, хрущяли и т.н.

По повод развитието и напредъка на методите на лечение, както и запознаването със симптоматиката Асоциацията на пациентите с онкологични заболявания (АПОЗ) и приятели организира семинар по темата "Хирургическото лекуване на туморни образования в коремната област".

Събитието ще се проведе на 11 декември 2011 година в сградата на АПОЗ на бул. Арсеалски 65. Семинарът ще се състои от лекционна част, водена от доц. Панайот Куртев, коремен хирург в СБАЛО – гр. София и дискусия между пациенти с онкологични заболявания в коремната област.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА