Last news in Fakti

16 Август, 2017 16:29 2 892 0

Оплешивявате? Няма страшно! Откриха нов ефективен лек за този проблем

  • плешив-
  • оплешивяване-
  • лек-
  • превенция-
  • метод-
  • учени-
  • откритие

Учени разработиха лекарства, които стимулират растежа на косъма

Оплешивявате? Няма страшно! Откриха нов ефективен лек за този проблем - 1
Снимка: shutterstock

Вече има нов ефективен метод за борба с оплешивяването. Той е дело на американски учени, които открили, че чрез стимулиране на производството на лактати, косата ви може да остане на мястото си по-дълго време, съобщава руският информационен портал Лента.ру.

Учените активирали стволовите клетки в космения фоликул, които отговарят за растежа на косата. За да постигнат този ефект те стимулирали производството на лактати (соли на млечната киселина) в основната единица на организма.

Тези съединения се произвеждат в митохондриите, едни от клетъчните органели, от пируват, който на свой ред се синтезира с участието на глюкозата от кръвта.

Специалистите създали две лекарства, които стимулират генерирането на лактати, когато се нанесат върху кожата. Имената им са "RCGD423" и "UK5099". Опитите са проведени с гризачи, но специалистите мислят, че те ще са ефикасни и при хората.

Новите препарати могат да бъдат приложени при борбата с оплешивяването, в това число при лица с хормонален дисбаланс, преминаващи през курс на лечение с химиотерапия или подложени на стрес.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА