14 Септември, 2017 16:19 5 598 4

Странно морско създание изхвърлено на брега след урагана Харви (СНИМКИ)

  • тексас-
  • ураган-
  • харви-
  • плаж-
  • създание-
  • странно същество-
  • труп-
  • змиорка-
  • дълбоководно същество

Грозно, ужасяващо и странно, това мистериозно създание изплува на плаж в американския щат Тексас след урагана Харви.

Въпросът около произхода на това загадъчно същество тормози и обърква не само интернет потребителите, но и експерти, които си блъскат главите над загадката, откакто негови снимки бяха качени в Twitter.

На находката, съвсем случайно, се натъкнала Прити Десаи, която работи за Националното общество на Одюбон (Audubon) — екологична организация с нестопанска цел, посветена на опазването на природата — докато се разхождала по плажната ивица.

Мъртвото животно, със цилиндрично тяло, било сляпо, а в успата му имало гъсто подредени остри като бръснач зъби, пише BBC News.

Озадачена от вида му, тя направила снимки и ги качила в Twitter призовавайки всеки с познания по биология да помогне да бъде идентифицирано "нещото".

"Първата ми мисъл бе, че може да е морска минога, но когато се приближих, разбрах, че няма начин да съм права, заради устата му", пише Десаи към публикуваните снимки, добадяйки: "Моля кажете ми какво по дяволите е това?".

Коментарите заваляли.

Според най-често срещаните предположения, споделяни от потребителите, било, че това е труп на някакъв вид змиорка, но е трудно да се определи какъв точно. Но на една от снимките се виждат зъбите на съществото, които по-скоро наподобявали зъбите на някое дълбоководно същество, което не би трябвало да се появява толкова близо до повърхността. Освен това повечето видове змиорки нямат подобни остри зъби.

Сред коментарите се откроявал този на биолога и специалист по змиорките д-р Кенет Тай от Националния музей по естествена история Смитсониън, според когото "нещото" е саблезъба змиорка.

"Може да е Bathyuroconger vicinus или Xenomystax congroides", заявява той. "Всички тези три вида се срещат край Тексас и имат подобни големи зъби. Жалко, че не може ясно да се види краят на опашката. Това ще направи разграничение между ophichthid и congrids."

Змиорките в този район живеят във водите на дълбочина от 30 до 90 метра и рядко излизат в плитчините, но силният ураган, който опустоши крайбрежието на Тексас преди седмици, може да е успял да извади създанието на повърхността, което в последствие било изхвърлено на брега и по-късно умряло.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Полицай

    27 13 Отговор
    Идентично е,с премиера на РБ
  • 2 ЗЕТ

    32 0 Отговор
    МЯЗА НА ТЪЩАТА

    Коментиран от #3

  • 3 Даммммммммм

    9 1 Отговор

    До коментар #2 от "ЗЕТ":

    И на мойта..Жена ти на няма сестра??? Или всички тъщи са еднакви...
  • 4 Ihtiologa

    7 0 Отговор
    За мен е акула гоблин!