5 Март, 2018 05:45 19 550 3

12-те най-опасни реки в света (СНИМКИ)

  • реки-
  • опасни-
  • река стрид-
  • река меконг-
  • река конго-
  • река енисей-
  • река лена-
  • река яндзъ-
  • река амазонка-
  • река брахмапутра-
  • река ориноко-
  • река парана-
  • река потомак-
  • река аракава

Реките носят много ползи на хората, но в същото време водите им могат да са са смъртоносни

12-те най-опасни реки в света (СНИМКИ) - 1
Снимки: shutterstock

Всички тези реки са изключително опасни и дори и най-опитните плувци, гмуркачи или любители на екстремните спортове трябва да са изключително внимателни. Водите на някои от реките, описани по-надолу в статията, може и да изглеждат спокойни и примамливи, особено през лятото, когато разходка с лодка изглежда като чудесен начин за разхлаждане. В действителност обаче, те са много опасни, пише сайтът Worth Seeing.

12. Река Потомак, североизточната част на САЩ

12-те най-опасни реки в света (СНИМКИ)

Много хора за изгубили живота си в тази река по ужасяващи начини. Нейните най-буйни подводни течения не могат да бъдат забелязани над повърхността, което я прави смъртоносна.

11. Река Стрид, Великобритания

12-те най-опасни реки в света (СНИМКИ)

Река Стрид сякаш е излязла от приказка със своите тесни потоци, обградени от обрасли с мъх скали. Не оставяйте живописната гледка и спокойните води на тази реката да ви заблудят. Това е една от най-опасните реки в света, отнела живота на стотици хора. Реката е много дълбока, а теченията ѝ са много силни, което я прави опасна. Все пак районът около реката е чудесен за разходки.

10. Река Меконг, Азия

12-те най-опасни реки в света (СНИМКИ)

Реката не е известна с броя на хората, които са се удавили в нея, а с жестоките наводнения, които причинява. Друга опасност, която дебне във водите на тази величествена река, е свързана със замърсяването. Меконг е една от най-мърсените реки в света, като всяка година във водите ѝ се изливат тонове химически отрови и индустриални отпадъци. Меконг лъкатуши през шест азиатски страни - Виетнам, Тайланд, Лаос, Китай, Мианмар и Камбоджа.

9. Река Аракава (Фукушима), Япония

12-те най-опасни реки в света (СНИМКИ)

Реката извира от планинската верига Азума и се влива на изток в западната част на басейна Фукушима. Тя е изключително красива и живописна, което я прави чудесно място за излети и разходки сред природата. Но ако искате да поплувате или да ловите риба на японското крайбрежие, уверете се, че не се намирате край река Аракава. Нейните води са силно радиоактивни след аварията в АЕЦ "Фукушима" през 2011-а година.

8. Река Конго, Африка

12-те най-опасни реки в света (СНИМКИ)

Дори и за хората, търсещи екстремни преживявания, тази река може да бъде много опасна. Тя е една от най-дългите и най-дълбоки реки в света, с много бързеи, които се изсипват в големи водопади.

7. Река Енисей, Азия

12-те най-опасни реки в света (СНИМКИ)

Много неща правят тази река опасна — бързеи, огромни ледени блокове и големи дълбочини. Освен това водите на реката са много токсични.

6. Река Лена, Русия

12-те най-опасни реки в света (СНИМКИ)

Тази река също причинява множество наводнения, точно както река Меконг в Азия, но водите на река Лена са много по-студени.

5. Река Яндзъ, Китай

12-те най-опасни реки в света (СНИМКИ)

Реката е толкова токсична и замърсена, че цветът ѝ е добил различен цвят. Не си и помисляйте да потопите дори пръстите на ръката си в нея, камо ли да опитате да пиете от водите ѝ

4. Река Амазонка, Южна Америка

12-те най-опасни реки в света (СНИМКИ)

Водите и бреговете на Амазонка са обитавани от невъобразими, страховити и смъртоносни създания. Това означава, че не само водите ѝ са опасни, но и животните в нея. Наред с анакондите, пираните, електрическите змиорки и месоядните бактерии, там може да попаднем и на рибата кандиру, която се промъква през отверстията на тялото ви и започва да ви изяжда отвътре навън. Реката е известна и със опасните си бързеи и силни течения.

3. Река Брахмапутра, Индия

12-те най-опасни реки в света (СНИМКИ)

Това е една от най-важните реки за културата на индийците, но също така и една от най-опасните. Когато ледът от Хималаите се топи, реката причинява наводнения.

2. Река Ориноко, Южна Америка

12-те най-опасни реки в света (СНИМКИ)

Тази река неведнъж е унищожавала близките градчета и села. Много хора остават без домове и поминък вследствие на наводненията.

1. Река Парана, Южна Америка

12-те най-опасни реки в света (СНИМКИ)

Освен огромни наводнения, тази река причинява опасни свлачища и ерозия на почвата и скалите около нея.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Вуте

    13 4 Отговор
    А перловската река къде скачат патрулки у нея що я нема ?

    Коментиран от #3

  • 2 Моамар

    7 1 Отговор
    Бурното икономическо развите и глобализацията са отровили половината реки в света, но пък имаме безплатни найлонови торбички и евтини автомобили
  • 3 бучахавестинио

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "Вуте":

    Патрулката не скочи ли у Владайската, или се бъркам?