Last news in Fakti

23 Февруари, 2012 10:16 2 383 0

Линията на кралиците в Швеция се затвърди

  • швеция-
  • принцеса виктория-
  • дъщеря

Престолонаследничката на Швеция принцеса Виктория роди тази сутрин в 4,26 часа местно време момиче, съобщи щастливият баща принц Даниел Вестлинг.

Той посочи, че майката и бебето се чувстват добре. Малката принцеса тежи 3,28 кг. и е висока 51 см.

Днес по обяд щастливото събитие ще бъде приветствано с 21 оръдейни залпа в кралския дворец.

Принц Даниел каза, че кралят и кралицата са били информирани за раждането и са изключително щастливи. Местни таблоидни издания вече очакват днес кралското семейство да посети болницата, за да види бебето и майката.

Принцеса Виктория се радва на обичта на шведите със своите привички да се разхожда със съпруга си из парковете на града без специална охрана. По тази причина тя е предпочела да роди в болница в предградие без да ползва допълнителни екстри, заяви д-р Ленарт Нордстром, който е присъствал на раждането. Той заяви пред репортери, че раждането е преминало без усложнения и майката и бебето са добре.

Малката красавица ще стане наследник на шведския престол, когато един ден майка й Виктория стане кралица.

Принцеса Виктория, която на 14 юли ще навърши 35 години, се омъжи на 19 юни 2010 г. за бившия си фитнес инструктор Даниел.

Монархията в Швеция, както и в останалите страни от Скандинавия има церемониални функции.

Една от най-важните задачи на краля е връчването през декември на Нобеловите награди.

Принцеса Виктория ще наследи баща си крал Карл XVI Густав, който е на трона от 1973 г.

Три години след нейното раждане, през 1980 г. беше променена конституцията, за да може не само първородния син, но и дъщеря да наследяват трона. Преди това възкачването на момичета не беше възможно.

Монархията в Швеция има корени още преди 1000 г. във времената на славните викинги. Сегашната династия обаче има чуждестранна жилка. Тя е основана на 21 август 1810 г., когато френският маршал от армията на Наполеон - Жан Баптист Бернадот е бил избран за крал под името Карл XIV Йохан.

Той остава в историята и с един интересен случай. След години на трона кралят се разболял и се наложило да се извика лекар.

Медикът поискал кралят да се съблече, при което Бернадот го направил с нежелание, но помолил всички да излязат от стаята. Когато кралят свалил ризата си лекарят онемял в първия миг, а после се подсмихнал.

На гърдите на краля имало татуирана триъгълна якобинска шапка, а под нея девиз; “Смърт на кралете”

Лекарят запазил тайната на владетеля, и тя била отново разкрита едва след неговата смърт на 8 март 1844 година. При подготовката за балсамиране открили татуировката.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА