12 Август, 2018 20:34 7 526 11

С алчни шепи гребем ценно земно богатство, без да осъзнаваме, че…

  • земни ресурси-
  • земни бодатства-
  • екология-
  • изчерпва-
  • катастрофални последици-
  • строителство-
  • пясък-
  • околна среда

Учени алармират за катастрофата, която е надвиснала над нас

С алчни шепи гребем ценно земно богатство, без да осъзнаваме, че… - 1

За сграда като "Бурдж Халифа" в Дубай — най-високата в света, са използвани огромни количества бетон, 330 000 куб. м. Една от основните съставки на бетона е пясък. В момента в строеж са още небостъргачи.

Строителството процъфтява не само в Обединените арабски емирства, но и по цялата планета. Търсенето на пясък и чакъл драстично се е увеличило и някои експерти се опасяват, че пясъкът скоро може да намалее драстично, дори да изчезне напълно.

Това вече се е случвало. През 2008 г. в Ямайка, дългият 400 м. плаж в Корал Спринг изчезна за една нощ. Крадците по някакъв начин са успели да си тръгнат с такова количество пясък, което, за да се превози, са нужни 500 камиона.

С алчни шепи гребем ценно земно богатство, без да осъзнаваме, че…

Виновниците така и не били открити. Предполагаше се, че пясъкът е бил използван за укрепването на някой друг плаж или е отишъл в строителната индустрия. При всички случаи това е била доходоносна кражба — търсенето на пясък е като това на златото.

„Пясъкът е основата на съвременното общество“, каза ученият от Германския център за интегрирани изследвания на биоразнообразието Аурора Торес. Според нея повечето хора не са наясно със „задаващата се трагедия“, защото пясъкът става все по-малко.

„Макар и обществеността като цяло все още да е в неведение, екологичните и човешки измерения на последиците от добива на пясък предизвикват внимание, а през последните години темата привлече интереса на международни организации като службата на ООН за защита на околната среда ЮНЕП“, каза Торес. Междувременно кварцовите зърна станаха най-потребяваният природен ресурс в света след водата.

С алчни шепи гребем ценно земно богатство, без да осъзнаваме, че…

Пясъкът с е ключов за строителната индустрия. Той е основна съставка в производството на бетон, настилки за пътищата, а също така и в производството на стъкло и електроника. Огромни количества пясък се добиват за проекти за отводняване и мелиорации, добив на шистов газ и програми за запълване на плажни ивици. Пясъкът има приложение дори в козметичната индустрия и се използва в различни продукти, сред които и пастата за зъби. Практически той е навсякъде - от микрочиповете до дисплеите на смартфони, от автомобилите до самолетите. Извличаният от пясъка силициев диоксид намира приложение и във винопроизводството, както и в много хранителни продукти.

При толкова много пустини по света на пръв поглед изглежда, че има предостатъчно пясък. Но има един проблем: пясъкът от пустинята не е подходящ за направата на бетон. Вятърът е направил зрънцата му толкова гладки и закръглени, че те нямат нужните груби ръбчета, за да се слепват помежду си.

Това значи, че всичкият пясък в пустинята е непотребен за шейховете при мегапроектите им в Дубай и Абу Даби. За "Бурдж Халифа" например трябвало да бъдат внасяни големи количества пясък от Австралия.

С алчни шепи гребем ценно земно богатство, без да осъзнаваме, че…

За да бъде добит пясък, огромни плаващи багери дълбаят океанското дъно, както и езера и реки, често пъти с опустошителни последици за чувствителни екосистеми. Речни корита са понижават, крайбрежни зони ерозират, растителен свят в океаните се унищожава, а цели острови изчезват. Често пъти се заличават и защитни механизми, които пазят срещу бури и цунами.

Междувременно в ход е търсене на заместители на пясъка. Казват, че рециклирането на строителни материали и изследователските опити за превръщане на пустинния пясък в годен за употреба са обещаващи.

Но проблемът е сложен, с много измерения, и все още е сравнително нов. "Да се намерят алтернативи на пясъка е трудно. Пясъкът е особен материал, защото в исторически план е бил изобилен и евтин", отбелязва Аурора Торес. "Все още никой не е намерил решение, което да може да задоволи огромното търсене", добави тя.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 09765

    12 12 Отговор
    Всъщност решението е много просто, трябва да се забрани за стъкларската и електронната промишленост да се ползва пясък подходящ за строителството.
  • 2 Митю

    6 3 Отговор
    с тази курсова работа момата цял институт създала ей!
  • 3 PlimP

    17 2 Отговор
    един човечец преди години каза, че сме малък, но много прост народ и не е сгрешил, тва за което чалмите пилеят яки пачки, ние го имаме в изобилие и го пилеем и скапваме без мярка, ще плачкаме скоро, ама кОр
  • 4 Ефтини сензации

    21 1 Отговор
    Много преди свършека на пясъка простолюдието ще се е самоизяло...
  • 5 Голям прос

    10 1 Отговор
    Много просто, вземаш от морето за строежи и т.н., и на негово място слагаш от пустинята. И без това се оплакваха, че пустините настъпвали към населените места, по - точно дюните
  • 6 vasik atanasova

    9 2 Отговор
    това са някакви небивалици
    за мене пустините стават все по големи
    проблема е със живата растителност
    че се изсичат гори
    и от горите стават пустини
    а в дубай от пустинята правят рай
    пясъка не е проблем
    има го навсякъде в огромни количества
    дюни огромни пясъчни дюни
    дори преди години се пишеше че горивото ще се произвежда от пясък
    има огромни пустини
    по добре на тяхно място да има зелена растителност
  • 7 Пясъчен барон

    3 0 Отговор
    Е то бива небивалици, бива ама...проф. Хокинг беше казал, че човешката история е история на глупостта.
  • 8 Ончо

    3 0 Отговор
    Абе той и морския пясък не е много добър за строителство! Трябва да се обезсолява, а това са си разходи
  • 9 Шаран БГ

    3 0 Отговор
    Учената АУрора дали е пресметнала количествата пясък които лежат във всичките земни пустини? По всички континенти / без Европа/ ги има ! Естествено, че безразборното и необмислено ровене ще има отрицателни последствия. Това се отнася за всяко едно природно богатство. ООН-ето / една отдавна ненужна световна бюрократична лапачка на пари/, понеже се справи със всички земни проблеми и най-вече с военните-за чиято цел е и създадено, сега ще се оправи и с пясъка !! За една нощ морско вълнение може да отнеме пясъка не на 400 метра плаж, а на 4000 метра и за същото време /една нощ/ може да го възстанови. Откраднат пясък с 500 камиона от плаж в Ямайка и никой нищо, ама нищичко, не знае, не е чул, не е видял. Големи майтапчии има по този свят........Г-жа Торес вероятно вече не е млада, нанизала е доста лазарника и е обиколила много плажове по света, щом и е домилял пясъка !!
  • 10 Azazel

    1 1 Отговор
    Леле, тази статия само да я прочете Пеевски, целия пясък от плажовете ни по черноморието ще го изнесе в Дубай!...
  • 11 Гост

    3 0 Отговор
    Един човек, който го съдели да плати глоба за малко наловена риба в една река, казал пред съдията в своя защита: "Абе т'ва риба и китаец свършване нема!" и съдията се разсмял и го пуснал! :)))))) Историята е доста стара и си е напълно истинска!!! Та така и с пясъка...