9 Декември, 2018 23:00 3 824 12

Храни, които носят името на своите откриватели

  • струганов-
  • начос

Семейството на Струганов е било едно от най-заможните и влиятелни в Русия

Някога дали сте се чудили какво е необходимо, името ви да бъде окончателно поставено върху ястие? Има ястия, които хората просто не могат да спрат да ядат, не само заради самия вкус, но и заради популярността на името на ястието. Foodpanda, извади някои от най-известните специалитети, наименувани на хора.

1. Говеждо Струганов

Кремообразното ястие от говеждо месо предполага, че носи името си от граф Павел Струганов, руски държавник от 19-ти век и военен лидер, който командва разделението в Наполеоновите войни. Семейството на Струганов е било едно от най-заможните и влиятелни в Русия, така че със сигурност е имал влияние. Не е съвсем ясно обаче, в кой момент ястието е получило неговото име. Някои източници приписват кулинарно състезание, на което той се явява и го спечелва с това, което сътворява.

2. Начос

Да, наистина е имало човек на име Начо. През 1943 г. Игнасио Аная - по-известен с прякора си "Начо" - работел в клуб в Мексико, точно над границата от Ийгълс Пас, Тексас. Този клуб е бил предимно посещаван от военни, но и много жени са идвали, за да похапнат. Начо не смогва да нахрани мъжете, а какво остава да подготвя ястия и за жени. Начо изрязал купчини тортили, поръсил ги с чедър иги е изпекъл във фурната. Това се превърнало в любимата закуска и за жени и за мъже.

3. Фетучини Алфредо

Алфредо бил италиански готвач, който приготвял всеки ден фетучини за бременната му съпруга. Тя го накарала да повиши количеството масло в соса и така пастата се превърнала в запазена марка за Алфредо.

4. Пица Маргарита

Тази деликатно проста пица е кръстена на Маргарита от Савой, която е съпруга на краля на Италия от 1878. През 1889 г. Умберто и Маргарита отиват на ваканция в Неапол и посещават известния пицар готвач Рафаеле Еспосито , който приготвил на кралската двойка три специални пици. Маргарита особено се радвала на тази, с моцарела, домати и босилек, защото имитирала цветовете на италианското знаме.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 този онзи

    23 0 Отговор
    Рулото на Стефка дей бря
  • 2 Xxx

    4 3 Отговор
    И на Минко ергенчето крема кадя е бре?
  • 3 Шопа

    15 0 Отговор
    Ами мойта салата дей ве...?
  • 4 24 кичън

    32 0 Отговор
    Без да съм кулинар, знам откъде идва името на "бьоф строганов", не струганов както неграмотната имаща се за журналист личност тук набързо е надраскала. Кръстено е не на Павел, а на Александър СтрОганов. Готвачът му е бил французин, и веднъж Александър го болял много зъб и помолил готвача да му сготви нещо по-меко и нежно. Така било измислено и кръстено ястието, което днес в различни вариации познаваме като Бьоф Строганов, а не телешко струганов.

    Коментиран от #6

  • 5 Боко

    15 3 Отговор
    А варената тиква ??

    Коментиран от #10

  • 6 Браво

    14 0 Отговор

    До коментар #4 от "24 кичън":

    Ясно и грамотно! Браво!
  • 7 фонзи

    0 0 Отговор
    А кремчето на Милена ?
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Стиве

    2 0 Отговор
    Абе къде отидоха банският старец и много други............
  • 10 uio

    5 0 Отговор

    До коментар #5 от "Боко":

    А шкембе чорбата на ''шкембе войвода'' ли е кръстена?

    Коментиран от #11

  • 11 Дедо Грую

    4 0 Отговор

    До коментар #10 от "uio":

    Тука е обратното. Вайводата е наречен, кръстен на чорбата. По цяла бака омита, подлютена с пиперец и чесънец. Га надроби и 2-а самуня ляб, плющи като невидял и саполя му цопа у нея. Та тъй.
  • 12 Novae1

    0 0 Отговор
    Сандвич-генерал от войната в САЩ, приготвял този продукт да войниците-бързо да се нахранят.