Last news in Fakti

31 Декември, 2018 17:04 3 014 6

На МКС ще посрещнат Нова година с шампанско, но само на снимка

  • мкс-
  • шампанско-
  • снимка-
  • космонавти-
  • астронавти-
  • нова година-
  • 2019-
  • международна космическа станция

В орбита са строго забранени всякакви газирани напитки, както и алкохол

На МКС ще посрещнат Нова година с шампанско, но само на снимка - 1
Снимка: shutterstock

Отварянето на бутилка шампанско в навечерието на Нова година е традиция, но не и за екипажа на МКС. Подобно нещо е правено един-единствен път в космоса — през 1995 г. от Валери Поляков. Експериментът се оказва много неуспешен и разочароващ. Шампанското моментално се превърнало в мехурчета, които се разпръснали навсякъде из космическата станция.

И тази година, както всички други след нелепия инцидент с мехурчетата, астронавтите ще трябва да се примирят, че истинско шампанско отново няма да има. Все пак нищо не пречи да го гледат на снимка. Именно така руските космонавти на борда на Международната космическа станция (МКС) ще посрещнат Нова година - с шампанско и руска салата на снимка, съобщи РИА Новости.

По думите на члена на екипажа Андрей Борисенко, на празничната трапеза няма да присъства традиционното пенливо вино, тъй като в орбита са строго забранени всякакви газирани напитки. В условия на безтегловност ако бъде отворена истинска бутилка шампанско, тя ще се превърне в смес, която ще се разпилее в невероятен обем.

Това би принудило космонавтите да се отдадат на продължително чистене. Освен това и алкохолът е забранен на МКС. Така че руският екип ще трябва да се задоволи само с картинките в празничната нощ.

Борисенко заяви, че колегите му с удоволствие са се заели с новогодишната украса на елхата с космически играчки. В съответствие с условията в космоса, коледното дърво виси от тавана с главата надолу.

Космонавтът сподели, че в космоса се запазва земната традиция да се правят подаръци. Те се подготвят още на Земята, дълго преди празника и екипажът ги взема със себе си в орбита. Даровете могат да бъдат доставяни и с товарния кораб "Прогрес" непосредствено преди Нова година.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Цеко сифоня

    11 2 Отговор
    Обаче водката не е газирана, значи може.

    Коментиран от #3, #5

  • 2 асддса

    8 0 Отговор
    Tе бая нови години ще отпразнуват заради скоростта и часовите зони.
  • 3 Завеждащ 2 хирургия д-р. Т.о.ш.и.б.и.я.н

    1 3 Отговор

    До коментар #1 от "Цеко сифоня":

    Да ще е във вид на близалки муахахаха ако ласкин не им я изпие преди тва муахахах
  • 4 Borislav Popov

    1 2 Отговор
    Браво. Не им давайте на тия рушки пияндета алкохол, че като нищо ще пробият още една дупка в корпуса на МКС.
  • 5 НЯМА ПИЛОТИРАНА РУСКА МИСИЯ

    0 1 Отговор

    До коментар #1 от "Цеко сифоня":

    И СТАНЦИЯ БЕЗ ВОДКА. НЯМА. ТВА Е МУЗА КОНЦЕТРАЦИЯ РЕЛИГИЯ И ГОСПОД. АКО НЯКОЙ ВИ КАЗВА ОБРАТНОТО ВА ЛЪЖЕ.
  • 6 Язе

    1 0 Отговор
    А на Салют носеха по малко коняк. Георги Иванов може да разкаже повече.