Last news in Fakti

26 Януари, 2019 05:44 20 914 2

Как тялото ни подсказва, че се нуждаем от цинк? (ВИДЕО)

  • организъм-
  • здраве-
  • нужда-
  • цинк-
  • цинков девицит-
  • микроелемент-
  • имунна система-
  • развитие-
  • растеж-
  • симптоми

Цинкът е жизненоважен за растежа и процесите на делене на клетките в тялото

Как тялото ни подсказва, че се нуждаем от цинк? (ВИДЕО) - 1
Снимки: shutterstock

Цинкът е микроелемент, който присъства във всяка клетка от човешкото тяло и е от съществено значение за цялостното ни здравословно състояние. Той участва в клетъчния метаболизъм и има незаменима роля за правилното функциониране на имунната ни система.

Цинкът влияе благотворно на храносмилателната, опорно-двигателната и централната нервна система. Той помага за намаляването на нивата на стреса и подобрява метаболизма ни. Необходим е за нормалното заздравяване на раните, за кръвосъсирването, за растежа и възпроизводството, за нормалната функция на инсулина и хормоните в щитовидната жлеза,

Този микроелемент притежава и антиоксидантни свойства, благодарение на които предпазва тялото от вредното действие на свободните радикали. Полезен е за косата, очите, ноктите и помага при екземи, загуба на тегло, загуба на апетит, нощна слепота, настинки и други.

Най-високо е съдържанието му в мускулната, нервната и костната тъкан, в паренхимни органи като бъбреците, черния дроб и простатата.

Многофункционалността на цинка показва колко разностранни могат да бъдат последствията от неговия недостиг или липса в организма.

Как тялото ни подсказва, че се нуждаем от цинк? (ВИДЕО)
Снимки: shutterstock

По данни на различни здравни организации и институции по света, приблизително 20% от световното население страда от дефицит на цинк.

Вижте как тялото ви подсказва, че сте един от хората, страдащи недостиг на цинк:

Един от класическите симптоми, по който да познаете, че се нуждаете от цинк, е изтъняването и оредяването на косата. Продължителният недостиг на цинк забавя деленето на клетките в космените фоликули и синтезата на кератин.

Как тялото ни подсказва, че се нуждаем от цинк? (ВИДЕО)

Депресията, липсата на апетит, както и честото боледуване също могат да бъдат симптоми за недостиг на цинк.

Заради връзката между цинка и нашите сетива, всяко нарушение в усещането ни за вкус и мирис, е общ симптом на цинков дефицит.

Изследвания сочат, че хората с акне имат дефицит на цинк. Освен това понижените нива на микроелемента са причина за по-бавно зарастване на раните по кожата и за нейното прекомерно пресушаване и лющене.

Дефицитът на цинк се отразява и на ноктите. Ноктите са сред най-бързо растящите структури на тялото, а липсата на цинк не позволява пълноценно делене на клетките в тях. Следователно растежът на ноктите значително се забавя. Те стават по-чупливи, а на различни места по тях се появяват бели петънца.

Как тялото ни подсказва, че се нуждаем от цинк? (ВИДЕО)

Ако клетките не се делят нормално или не растат, това се отразява и на състоянието на лигавицата на устата. Възможно е да се наблюдава и повишено кървене на венците, ниска здравината на зъбите, като те стават по-чупливи и податливи на кариеси.

Най-високи нива на цинк се намират в храни с високо съдържание на протеини. Това са спанакът, агнешкото и говеждото месо, стриди, скариди, омари, тиквените семки и кашу. Често липса на цинк се проявява при вегетарианците и веганите, тъй като основният източник на този минерал е месото.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Да!

    11 2 Отговор
    Почти всички елементи ,са нужни за човешкото тяло,но да бъдат набавени не чрез толкова нашумелите хранителни добавки..!То се знае как,госпожице Трачева...!?
  • 2 ракия по пладне

    2 3 Отговор
    на милена тялото се нуждае от цвик